Хрватска обележава "Бљесак"

Хрватске власти су у Окучанима обележиле 16 година од акције "Бљесак" у Западној Славонији. "Бљесак" је једна брилијантно чиста акција која нам може служити на част, рекао председник хрватског парламента Лука Бебић.

Полагањем венаца у Окучанима делегација хрватског државног врха предвођена председником парламента Луком Бебићем обележила је 16 година од акције "Бљесак" у Западној Славонији, која је за последицу имала страдање српских цивила и егзодус 15.000 Срба са тог подручја.

Од представника државног врха годишњици је присуствовао шеф хрватског Сабора Лука Бебић, због тога што је хрватска премијерка Јадранка Косор у Риму на беатификацији папе Јована Павла Другог, а хрватски председник Иво Јосиповић у САД.

"Акција 'Бљесак' је несумњиво озбиљна операција која је преокренула ток рата и створила услове да војним снагама и дипломатским залагањима коначно добијемо државу. Бљесак је нешто што је славно започето и славно завршено", рекао је председник Сабора Бебић.

На питање да ли је после српских „ревизија" акција хрватске војске, сада на реду акција "Бљесак", Бебић је одговорио да сматра да је то једна "брилијантно чиста акција" која Хрватској "може служити на част".

"Не видим да би било која ревизија могла да угрози такав утисак о "Бљеску" као акцији која је означила преокрет и условила остале победе и коначно ослобађање Хрватске", рекао је Бебић.

Осим Бебића, у Окучанима су били и хрватски министар одбране Давор Божиновић и начелник Главног штаба оружаних снага и изасланик председника генерал пуковник Драго Ловрић.

Премијерка Косор јуче је посетила Окучане где је полагањем венаца и паљењем свећа одала почаст погинулим хрватским војницима и састала се са руководством општине Окучани.

"Нико не може да оспори блиставост и оправданост акције 'Бљесак' којом су 1. и 2. маја 1995. године у само десетак сати ослобођени Окучани, средиште непријатељске побуне и 500 квадратних километара окупираног подручја западне Славоније, која је четири године била под контролом снага тзв. САО Крајине", рекла је Косорова.

Том приликом хрватска премијерка је истакла да је "'Бљесак' била прецизна, кристално јасна акција ослобађања дела хрватског територија и сасвим сигурно добар увод у 'Олују'".

Акција "Бљесак" почела је 1. маја 1995. година у 5.30 сати ујутру, а у наредних 36 часова 16.000 припадника хрватских снага заузеле су 800 километара подручја западне Славоније, означеног као УН сектор Запад.

Акција је резултирала егзодусом више од 15.000 Срба, од којих се веома мали број вратио.

Због овог злочина у Хрватској до сада нико још није одговарао. Хрватски хелсиншки одбор у извештају из 2003. године истиче да су у акцији "Бљесак" убијена 83 српска цивила - 30 у нападима на избегличке колоне, пре свега у шуми Прашник, а 53 у својим кућама.

Документационо-информативни центар "Веритас" истиче да је убијено или нестало 283 људи, од чега 57 жена и деветоро деце.

Акција "Бљесак" је потпуно променила етничку структуру тих крајева у односу на 1991. годину. У Окучанима, који су били претежно српска варошица, Срби сада чине мањину.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи