Ајкула код Брача

Код хрватског острва Брач примећен морски пас дужине пет метара, највероватније модруљ. Купачима се саветује опрез.

Морски пас дужине око пет метра примећен је јутрос у мору код хрватског острва Брач у близини рта Повља, а из сплитско-далматинске Полицијске управе позивају купаче на велики опрез.

Очевици претпостављају да је реч о модруљу, врсти морског пса који није опасан, али представници Центра за студије мора Универзитета у Сплиту, након обављених разговора с очевицима, не могу са сигурношћу да тврде о којој врсти морског пса се ради.

Великог морског пса у брачком акваторијуму приметио је Макаранин који се у мору затекао на свом бродом. Тврди да је морски пас прво пливао паралелно са бродом, а потом кружио око њега.

Након што је обавестио обалске службе, на терен су изашли Поморска полиција, Лучка капетанија и Институт за океанографију.

Према речима др. Алена Солде из Института за океанографију, у Јадрану живи чак 28 врста морских паса.

Према опису који је дао очевидац, каже Солдо, није могуће закључити прецизно о којој се врсти ради, али се дужина виђеног поклапа с уобичајеним дужинама пет или шест јадранских врста. "Модруљ зна да нападне људе, поготово усамљене мање чамце или рониоце", рекао је Солдо.

Последњи случај напада морског пса догодио се прошле године у октобру у акваторијуму острва Виса у ували Смокова.

Бели морски пас, којег је привукла крв уловљене рибе, тада је напао словеначког рониоца коме је потпуно расргао леву потколеницу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи