Осетљиви односи Словеније и Хрватске

Односи Словеније и Хрватске на веома осетљивој тачки, оценио словеначки председник Данило Тирк. Обе државе треба да наставе преговоре о последњем предлогу европског комесара за проширење Оли Рена за решење питања границе.

Словеначки председник Данило Тирк је изјавио да су односи између Словеније и Хрватске на веома осетљивој тачки.

У интревјуу за љубљански лист "Дневник" Тирк је изнео мишљење да би две државе требало да наставе преговоре о последњем предлогу европског комесара за проширење Олија Рена за решење питања границе између држава, који је до сада најзрелији, и одрекну се агресивног и увредљивог речника.

"Тренутно смо на веома осетљивој тачки. Имамо нагомилане, не само неке нерешене проблеме, већ и лошу атмосферу. Доживели смо шок због неуспелог покушаја атентата на председника владе Словеније, који је на срећу спречен већ у раној фази", рекао је Тирк.

Словеначки председник сматра да све то "захтева брижљиво и одвагано размишљање, које не сме бити дуготрајно".

"Зато ми се чини важним да словеначко-хрватским односима у овом тренутку посветимо посебну пажњу. Лето је добро време да о тим стварима темељитије размислимо", оценио је Тирк.

Тирк је додао да је у овом тренутку посебно важно "добро и исправно оценити важност досадашњег ангажовања Европске комисије и Оли Рена у решавању граничног спора".

Ренов предлог од 15. јуна, сматра словеначки председник, иде "веома далеко, и у правом смеру", који обезбеђује могућност решења спора.

"Важно је не изгубити ту могућност, треба је искористити и наставити преговоре о Реновом предлогу", нагласио је Тирк, додавши да је реч о "најзрелијем, најозбиљнијем предлогу, који обећава највише од свега што смо имали до сада у истрији билатералних односа или покушајима решавања уз помоћ трећег".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи