Јосиповић председнички кандидат СДП-а

На предстојећим председничким изборима највећа странке хрватске опозиције, Социјалдемократска партија, кандидоваће Ива Јосиповића. Избори ће се одржати крајем године.

Социјалдемократска партија, највећа странка хрватске опозиције, изабрала је Иву Јосиповића за кандидата за председничке изборе, који ће се одржати крајем године.

Избори у СДП-у, на којима су се чланови могли определити између Јосиповића и Љубе Јурчића, одржани су јуче на 500 бирачких места широм Хрватске, уз 3.000 чланова бирачких одбора и 105 чланова жупанијских изборних комисија.

На изборе је изашло око 60 одсто од 34.000 чланова СДП-а, при чему је у Загребу забележен одзив од око 30 одсто чланова СДП-а.

Јосиповић је освојио убедљиву већину у Загребу, Сплиту, Ријеци и Дубровнику, док је Јурчић од великих градова победио само у Осијеку.

Јурчић је током ноћи признао пораз и честитао Јосиповићу, који је најавио да већ од данас креће у пројекат победе на председничким изборима и позвао све грађане Хрватске да му се прикључе.

Председник СДП-а Зоран Милановић изјавио је да је поносан због начина на који се понаша странка и да то сугерише како ће се понашати ако јој бирачи дају поверење да води земљу.

Милановић је оценио да би било који од двојице кандидата СДП-а могао да победи на изборима за председника државе.

Поједини медији нагађају да би се Јурчић могао упустити у председничку трку као независни кандидат, што већ неко време пишу и за градоначелника Загреба Милана Бандића.

Професори у политици

Иво Јосиповић, рођен 1957. године, професор је на загребачком Универзитету, угледни правник, композитор, организатор Загребачког музичког бијенала, и у два мандата, 2003. и 2007. изабран за посланика у Сабору.

Заступао је Хрватску пред међународним судовима и учествовао на више међународних конференција.

Љубо Јурчић, рођен 1954, такође је универзитетски професор, економски аналитичар и економски стратег СДП-а. На Економском факултету у Загребу држи Катедру за међународну економију.

Уочи избора био је неко време помињан као кандидат СДП-а за премијера, али га је заменио шеф странке Зоран Милановић.

Победом на унутарстраначким изборима, које је за сада једини провео СДП, Јосиповић се прикључио листи кандидата на којој су посланик Истарског демократског сабора Дамир Кајин и два десничарска кандидата, Јосип Јурчевић и Мирослав Туђман, син покојног председника Фрање Туђмана.

Кандидат ХДЗ-а Андрија Хебранг своју ће коначну одлуку о кандидатури донети најесен, а могући кандидат Хрватске народне странке Радимир Чачић могао би се повући у корист кандидата СДП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи