Погинуо познати хрватски рок критичар

Дарко Главан, један од највећих хрватских рок критичара, погинуо је под за сада неразјашњеним околностима, у близини стадиона "Вартекса" у Вараждину. Инцидент се догодио за време одржавања Радар фестивала, после концерта Карлоса Сантане.

Вараждинска полиција је потврдила да је, под још неразјашњеним околностима, недалеко од стадиона Вартекса, где је одржан "Радар фестивал", прошле ноћи погинуо један од најпознатијих хрватских рок критичара Дарко Главан.

На Главана је највероватније налетео за сада непознати аутомобил и усмртио га непосредно после концерта Карлоса Сантане, који је наступио на Фестивалу.

Полиција још није званично потврдила вест, па није познато како је погинуо.

Према подацима вараждинске полиције они су добили дојаву око један сат после поноћи да се у Загребачкој улици у Вараждину на путу налази мртво тело. Претраживши документе полиција је потврдила да је реч о 58-годишњем Главану.

Главан је рођен 1951. у Ријеци, где је завршио основну и средњу школу.

Дипломирао је историју уметности и компаративну књижевност на Филозофском факултету у Загребу, где је краће време и предавао. Од 1969. активан је као рок критичар.

За човека за којег кажу да је одредио укусе и музилке стандарде целе једне генерације, мало је познато и да је дуго времена провео као кустос у Музеју Мимара где је био задужен односа с јавношћу.

Главан је аутор десетак међународних и стотињак националних изложби, а 2002. године објавио је монографију о Антуну Мотици, а 2005. монографију о Галерији Студентског центра у Загребу.

Занимљиво је да је своју прву књигу "Панк" објавио 1980. године. С Драженом Врдољаком је написао биографију "Бијелог дугмета", "Ништа мудро", и то 1981. године, а с Хрвојем Хорватом је коаутор биографија "Ролинг Стонеса", "Rock'n'Roll  Бабилон", 1998. године и "Прљавог казалишта", "Све је лако кад си млад", пре девет година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи