Собрање изабрало нове чланове владе

Скупштина Македоније је изабрала четири нова члана Владе, уместо разрешеног министра финансија, министара образовања и пољопривреде, као и вицепремијера за евроинтеграције који су поднели оставке.

У ноћи између петка и суботе, Собрање (Скупштина) Македоније је изабрало четири нова члана Владе, уместо разрешеног министра финансија, министара образовања и пољопривреде, као и вицепремијера за евроинтеграције који су поднели оставке.

Нови министар финансија је Зоран Ставревски, досадашњи вицепремијер задужен за економска питања. Дошао је на место Трајка Славевског који је одступио на захтев премијера Николе Груевског.

Нови министар пољопривреде је Љупчо Димовски, нови министар образовања Никола Тодоров који је до сада био директор скопског Катастра, а нови вицепремијер задужен за евроинтеграцију је Васко Тодоровски, доктор политичких наука.

Изабрани су и нови заменици министара пољопривреде, и транспорта и веза.

Опозиција је на седници оштро критиковала рад владе.

Посланици Социјалдемократског савеза су рекли премијеру Груевском да би, пошто је "украо програм ХДЗ", сада требало да поднесе оставку, по угледу на бившег премијера Хрватске Санадера.

Неки од министара који су поднели оставке су навели да је то из личних разлога, неки да не могу више допринети у свом сектору, а долазећи министар образовања да иде због политизације образовања.

Само је разрешени министар финансија рекао да сматра да је радио марљиво и да је његово смењивање лоша порука грађанима и домаћим и међународним институцијама.

У овој мини-реконструкцији није смењен ни један министар из Демократске уније за интеграцију (ДУИ) - партије Албанаца у Македонији, која је колициони партнер у Влади.

Зато је опозиција критиковала премијера Груевског да у влади постоји паралелна власт, односно да је лидер ДУИ Али Ахмети премијер својих министара, а Груевски својих.

Ахмети је раније рекао да ће до смењивања министара из његове партије можда доћи онда када се анализира њихов рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи