Тужилаштво БиХ води истрагу о Главашу

Води се истрага о евентуалној умешаности Бранимира Главаша у случај убиства Салима Калабића из околине Маглаја, саопштило Тужилаштво БиХ. Главаш је у Загребу осуђен на 10 година затвора, због ратних злочина над српским цивилима, затим је побегао у БиХ, где је добио и држављанство.

Тужилаштво Босне и Херцеговине истражује да ли је Бранимир Главаш повезан с неким од ратних злочина почињених над држављанима БиХ, изјавио је портпарол тог тужилаштва Борис Грубешић.

"Аспект могућих ратних злочина над држављанима БиХ с којима би Главаш могао да буде повезан нама је интересантан и ми то истражујемо", казао је Грубешић, коментаришући медијске наводе да се, наводно, посебно истражује случај убиства Салима Калабића из околине Маглаја.

Калабић је убијен 1991. године, на путу између Осијека и Ђакова, а, наводно, су га убили припадници јединице која се тада звала "Бранимирова осјечка бојна". Они су пуцали јер је Калабић, наводно, одбио да заустави камион, притом повредивши једног од припадника саобраћајне полиције.

Главаш би, наводно, могао да буде одговоран јер није допустио процесуирање починилаца тог убиства, пренела је агенција Хина.

"Причало се да је Главаш био на челу гарде која га је убила", изјавила је за бањалучке "Независне новине" Сафида Калабић, Салимова рођака.

Породица убијеног, такође, има информације да је Калабић убијен дум-дум мецима као и да је тахограф из његовог камиона показао да је возио још око стотину километара после инцидента на контролној тачки саобраћајне полиције, што је био разлог потере која се, на крају, завршила убиством.

Портпарол Тужилаштва БиХ није желео да коментарише ове наводе, нити да потврди да се истражују околности тог случаја.

Главаш је 8. маја у Загребу осуђен на 10 година затвора, због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку, 1991. године, након чега је побегао у БиХ, где је добио и држављанство.

Суд БиХ је крајем јуна одбио захтев за његово изручење Хрватској пошто досадашње провере нису откриле неправилности у начину на који је осуђени стекао држављанство БиХ.

Хрватски медији су пренели изјаву помоћника министра цивилних послова БиХ Младена Пандуревића да је Главашево држављанство БиХ до сада проверавано чак шест пута, с обзиром на то да би једино уколико би му оно било одузето, он могао бити изручен Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи