Мртвe, гласачке, душе у Албанији

Имена више од 17.000 Албанаца старијих од 90 година налазе се на бирачким списковима пред парламентарне изборе који ће у тој држави бити одржани 28. јуна. Најстарији гласач има 159 година.

Многи Албанци рођени у 19. веку и даље се налазе на бирачким списковима за предстојеће изборе који се одржавају 28. јуна, саопштила је опозициона социјалистичка партија изражавајући унапред сумњу у регуларност гласања.

Више од 17.000 Албанаца старости између 90 и 159 година налазе се на бирачким списковима и њихови гласови могли би да обезбеде два места у парламенту, тврди делегат изборне комисије социјалиста Кастриот Ислами.

Званичници кажу да гласачи који би данас имали 100 и више година нису избрисани са листе у тренутку када су умрли.

Према његовим речима више од 5.000 гласача уписаних у бирачки списак има 100 година, док више од 110 година има око 3.300 гласача.

"Нисам сигуран да у другим европским земљама постоји сличне грешке, што је трагично, а у исто време и комично", рекао је Ислами.

Министар унутрашњих послова истиче да су тачне тврдње социјалиста о нерегуларним изборним листама, али да многи стогодишњаци не могу бити избрисани из регистра све док се званично не прогласе мртвима.

"Такве тврдње су ван граница разума", сматра министар унутрашњих послова.

Западни званичници позвали су власти у Тирани да одрже фер и слободне изборе како би потврдиле посвећеност европским интеграцијама.

Предстојећи избори представљају важан тест за европску перспективу Албаније која је недавно добила нови изборни закон.

На свим изборима који су организовани у Албанији од пада комунизма, почетком деведесетих година, различите политичке странке су улагале приговоре због наводних крађа и других манипулација.

Усвајање изборног закона био је услов који је ЕУ поставила Албанији за напредовање у процесу придруживања.

Нови закон предвиђа пропорционални изборни систем по регионима, идентификацију бирача на основу нових личних докумената и нови систем бројања гласова, као и мере које треба да спрече крађе и оспоравања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи