Милијарде евра завршиле "у сламарицама"

У туристичкој делатности Хрватске сваки други евро утајен. У периоду од 1999. до 2007. године чак 7,2 милијарде евра ван домашаја пореских органа. Да су та средства данас у буџету не би било невоље у финансирању државе, пише "Вечерњи лист".

Сваки други евро који лети страни туристи потроше у Хрватској заврши "у чарапама" и на њега се не плати порез, показало је истраживање загребачког "Вечерњег листа".

Од 4,3 милијарде евра, колики су у трећем тромесечју 2007. године били приходи од хрватског туризма - утајене су чак 2,2 милијарде. Годину дана раније, "на светло дана" није изашло две милијарде евра, а 2005. - 1,7 милијарди евра је "мимоишло банке".

Од 1999. до краја 2007. године пореским властима, али и евидентираним новчаним токовима, остале су "невидљиве" чак 7,2 милијарде евра.

"Кад би тај новац сада влада имала, не бисмо разбијали главу кризом и трошковима финансирања државе", наводи "Вечерњак".

Институт за јавне финансије и аналитичар Горан Вукшић открили су да 47,8 одсто девиза које у Хрватској потроше страни туристи у летњим месецима није похрањено у банкама, па вероватно на њих и није плаћен порез.

Аутор је анализирао биланс плаћања који прати све економске трансакције између Хрватске и остатка света и у њему је открио високе износе неевидентиране акумулације страног готовог новца, односно велику количину девиза изван банака.

"Зашто би неко држао толике девизе у кући, осим ако не прикрива порекло имовине и не жели да плати порез", каже Вукшић и наводи да су "ова кризна година и отежано пуњење буџета разлог више да се уложе додатни напори и у убрзавање наплате пореза унутар туристичке потрошње".

Познаваоци прилика у хрватском туризму кажу како је сиве економије много мање у великим системима, а да је доминантнија у ситној трговини, угоститељству (и 50 одсто), изнајмљивању соба (до 30 одсто), у продаји излета и других малих туристичких услуга, где се још може манипулисати (не)издавањем рачуна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи