Инцко сменио два полицијска званичника

Високи представник у БиХ Валентин Инцко сменио полицијског комесара Херцеговачко-неретванског кантона Химзу Ђонку. Радислав Јовичић смењен са позиције коју је вршио у Агенцији за истраге и заштиту. Разлог за смену антидејтонске активности, укључујући и претње лицима под међународном заштитом. Додик не поштује одлуку.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко сменио је два полицијска званичника у БиХ због антидејтонских активности, укључујући и претње особама под међународном заштитом, саопштено је из Канцеларије високог представника.

Химзо Ђонко је смењен са функције полицијског комесара Херцеговачко-неретванског кантона, а Радислав Јовичић са положаја коју је обављао у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА).

Како је наведено, Ђонко је инструисао друге особе да упућују физичке претње особама под међународном заштитом, укључујући и припаднике особља Канцеларије високог представника, са намером да опструише истрагу око његове злоупотребе положаја.

Медији су раније писали да је Ђонко претио заменику високог представника у БиХ Рафи Грегоријану.

Јовичић је, како је наведено, делујући изван законитог ланца команде у оквиру СИПА, користио особље и ресурсе те државне агенције за вршење активности праћења међународних званичника, Канцеларије високог представника и његовог особља.

"Управни одбор Савета за имплементацију мира у марту је осудио активности и изјаве које долазе од актера у БиХ, а које представљају претњу особљу ОХР-а, оспоравају ауторитет високог представника и Управног одбора Савета за имплементацију мира", каже се у саопштењу.

Узимајући у обзир горенаведено и чињеницу да су исцрпљени сви редовни поступци у домаћим институцијама, високи представник је закључио да су Ђонко и Јовичић својим активностима према међународно заштићеним особама представљали директну претњу имплементацији Општег оквирног споразума за мир и ометали су напоре на успостављању владавине права у БиХ, па су стога морали бити смењени, наведено је у саопштењу.

Додик не поштује одлуку

Премијер РС Милорад Додик изјавио је да не поштује одлуку високог представника Валентина Инцка о смени функционера СИПА Радислава Јовичића, оцењујући је "изгоном српских кадрова из органа БиХ".

"За нас је то неприхватљиво, не поштујемо ту одлуку, јер је донета беспотребно и без процена. Насукани сте господине Инцко", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Премијер РС оптужио је првог заменика високог представника Рафи Грегоријана да је испословао Јовичићеву смену, наводећи да Грегоријан у паничном страху припрема причу о неким ујдурмама око прислушкивања.

Kазао да је "Грегоријанова екипа усмерена првенствено против Срба и РС, јер први заменик високог представника веома лагодно живи у Сарајеву и ништа му не фали".

Додик сматра да је Инцко други високи представник кога уништава ОХР-ова канцеларија, наводећи да се исто десило Инцковом претходнику Мирославу Лајчаку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи