Стигли први мигранти из Италије у прихватне центре у Албанији

У Албанију је стигло првих 16 миграната из Италије чиме је почела примена споразума између две земље. Трошкове боравка и превоза сноси Италија, а прихватни центри моћи ће да приме до 3.800 одраслих особа које су поднеле захтев за азил у Италији.

После два дана путовања бродом италијанске морнарице Либра првих шеснаест миграната стигло је у албанску луку Шенђин.

У прихватни центар изграђен на самом доку луке, уз пратњу полиције и доктора стигло 10 Египћана и шесторица из Бангладеша. Трошкови превоза износе од 250 до 290 хиљада евра, односно око 18.000 евра по особи.

Бродом је јутрос требало да стигне 200 миграната, али је само њих 16 стигло из Италије. Имигранти су пре неколико времена напустили Сабрату и Зуару и малим чамцима путовали до Италије.

Италија је по споразуму са Албанијом изградила два центра за прихват избеглица који се налазе у луци Шенђин и у Ђадру, селу код Љежа.

Они могу истовремено да приме до 3.800 одраслих особа које ће бити у процесу подношења захтева за азил у Италији. Уколико им не буде одобрен азил, биће депортовани у "безбедне" земље, према споразуму између Италије и Албаније који су потписали Еди Рама и Ђорђе Мелони.

Италија ће запослити укупно око 400 радника, од којих су њих 45 полицијски и војни службеници, док је остало особље из служби Министарства здравља и правде.

Како јављају албански медији, укупни трошкови вођења кампова процењени су на 670 милиона евра за пет година, према саопштењу Мелонијеве, те трошкове ће покрити Италија.

Лучки центар Шенђин тренутно има 880 места, а сви мигранти који започу процес подношења захтева за азил у Италији биће потом пресељени у Камп у Ђадру, који је био готов прошлог петка и опремљен потребном логистиком и људством.

Споразум са Италијом за имигранте потписан је 6. новембра 2023. године у Риму између албанског премијера Едија Раме и италијанске премијерке Ђорђе Мелони и изазвао је многе дебате са обе стране Јадрана, али је упркос томе, ратификован већином гласова у оба парламента.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи