Читај ми!

У Албанију стижу први мигранти из Италије – први такав договор у Европи

Први брод италијанске војне морнарице са мигрантима који су спасени у међународним водама у близини Лампедузе, испловио је у понедељак, а данас стиже у Албанију где ће мигранти бити смештени у новоизграђени центар за прихват у складу са споразумом који су ове две земље потписале.

Договор потписан прошле године између Рима и Тиране предвиђа да ће Албанија примити до 3.000 миграната који ће бити усмерени ка тој земљи уместо ка Италији. За функционисање новоизграђених центара, Италија ће издвојити 670 милиона евра у наредних пет година.

Ови центри ће бити под јурисдикцијом Италије док ће албанске снаге реда бринути о безбедности. Ради се о особама које долазе из такозваних "сигурних земаља" којих је укупно 22. Труднице, малолетници, стара лица, те особе са инвалидитетом, искључене из споразума и они ће бити упућивани у Италију.

Данас стиже првих 16 миграната

Брод италијанске војне морнарице Либра, данас ће у Албанију довести првих 16 миграната који ће бити задржани у административном притвору док се не одлучи о њиховој судбини.

"Потписивањем протокола са Албанијом, Италија пружа нов, храбар пут без преседана и добар пример омогућавања тражења азила на албанској територији под потпуном италијанском и европском јурисдикцијом. Два центра Шенђин и Ђадер су спремни и оперативни, а ми смо захвални Едију Рами и његовој влади који су веровали у делотвроност ове иницијативе", рекла је Ђорђа Мелони, премијерка Италије.

"Ово је ексклузивни споразум са Италијом јер, иако волимо све Европљане, према Италији осећамо безусловну љубав. Иако још нисмо део Европске уније осећамо се Европљанима, тако да смо нешто урадили за Европу, што је боље него да не урадимо ништа", навео је Еди Рама, премијер Албаније.

Ово је први пут да се у Европи спроводи један овакав поступак који је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен подржала у писму упућеном лидерима Уније пред састанак европског савета 17. и 18. октобра, подвлачећи да је потребно истраживати алтернативне путеве не би ли се стално на пут илегалној миграцији и да ће се из примера Италије и Албаније видети како то у пракси заиста функционише.

Брод италијанске војне морнарнице данас ће се прво зауставити у луци Шeнђин где ће се обавити прве процедуре идентификације.

"Овде долазе мигранти италијанским бродовима, онда иду у центар за регистрацију где се узимају сви биометријски подаци, а Италијани брину о свему томе", рекао је директор луке у Албанији.

Прихватилиште подељено у три зоне

После првих процедура у луци мигранти се премештају у прихватилиште у граду Ђадeр које је подељено у три зоне: хот спот који може да прими 880 људи који траже азил, центар за привремено смештање оних који треба да буду враћени у земље порекла, а који броји 144 места и затвор са двадесет места.

Ограда око центра који се простире на површини од 70.000 квадратних метара између планинског гребена и реке висока је пет метара.

"Не можете држати затворене људе сем за време идентификације, и ако се то не деси за месец дана морате да их пустите", навела је једна активисткиња.

Критике опозиције

Италијанска опозиција на челу са Ели Шлајн из Демократске странке критикује овај центар.

Сматра да влада Ђорђе Мелони увећава таксе грађанима не би ли финансирала овакве пројекте уместо да улаже у здравствени систем земље, притом не поштујући основна људска права и недавне европске одлуке о репатријацијама због које цела структура споразума не стоји на стабилним ногама.

Такође, многи италијански правници сматрају да овакав договор није у складу са Уставом Италије и основним правима ЕУ.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи