Читај ми!

Сећање на највећу Голготу српског народа – одржани литургија и помен поводом Светих новомученика јасеновачких

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Јасеновцу, поводом сећања на Свете новомученике јасеновачке, да сви знају о каквом страдању је реч и да је у том логору у Другом светском рату убијено више од пола милиона Срба. Министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић рекао је да је Јасеновац простор највеће Голготе српског народа у његовој историји.

У спомен на страдале у концентрационом логору током Другог светског рата, у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу одржани су литургија и помен.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да сви знају о каквом страдању је реч и да је у том логору у Другом светском рату убијено више од пола милиона Срба.

“То је погром, велики логор у којем је у Другом свјетском рату убијено више од пола милиона Срба, а у Јасеновцу је било укупно 700.000 жртава“, рекао је Додик.

Министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић истакао је да је Јасеновац простор највеће Голготе српског народа у читавој његовој историји.

"Истовремено, Јасеновац је и место победе живота над смрћу и љубави над мржњом, јер је српски народ, упркос безмерном страдању у контексту геноцида који је над њим током Другог светског рата извршила хрватска држава, из тог оружаног сукоба изашао као победник", рекао је Ристић.

Министар је додао да је Јасеновац и место које надилази сваки људску логику будући да је, следећи Христову жртву, српски народ на том месту страшно пострадао, али је након 22. априла 1945. године и васкрсао у свој својој племенитости, доброти и снази.

Помен су служили епископ пакрачко-славонски Јован, милешевски Атанасије, ваљевски Исихије и западноевропски Јустин.

Обележавању Светих новомученика јасеновачких, у организацији православне Епархије пакрачко-славонске, присуствовали су и изасланик председника Владе Србије Сава Стамболић, министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић, државни секретари у министарствима Србије, амбасадорка Србије у Хрватској Јелена Милић, в. д. директора Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина, принц Филип Карађорђевић.

субота, 07. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару