Читај ми!

Мандић за РТС: Желимо стабилну владу коју би формирала већина од 30. августа

Један од лидера коалиције За будућност Црне Горе, Андрија Мандић рекао је за РТС да је веома важно да Црна Гора добије стабилну владу, а не владу са тесном већином. Очекује да већина од 30. августа 2020. године формира црногорску владу. Не интересују нас сектори из области безбедности, али све оно остало што је политика, економија, што утиче на питање идентитета - то је оно зашта смо заинтересовани, истакао је Мандић.

После јунских избора у Црној Гори, почеле су консултације о мандатару за састав нове владе.

У резиденцији на Цетињу, председник Јаков Милатовић прво је разговарао са представницима Покрета Европа сад, предвођеним лидером Милојком Спајићем, који се види као најизвеснији мандатар за састав владе. 

Милатовић је у понедељак разговарао са лидером ПЕС-а Милојком Спајићем, лидером ДПС-а Данијелом Живковићем и лидером ЗБЦГ Андријом Мандићем.

Један од лидера коалиције За будућност Црне Горе, Андрија Мандић говорио је за РТС о томе да ли је јаснија скупштинаска већина и који су њихови захтеви.

Након састанка са председником државе изјавили сте да очекујете да већина од 30. августа формира владу. Каква је била реакција Јакова Милатовића?

Председник Милатовић је нормално реаговао на једна логичан захтев и логичну поруку.

Црна Гора се опредељивала на прошлим изборима између две политике – политике коју је персонификовао Мило Ђукановић и и политике коју су персонификовали они који су га победили 30. августа.

Природно је и нормално да они који су победили 30. августа, а излазе у више колона,  да постигну заједнички договор и формирају владу.

Тај договор требало би да почива на демократским принципима и стандардима где би испоштовали једни друге и где би добили сви онолико колико нам је народ дао на изборима.

Милојко Спајић који претендује да буде мандатар мисли да је ПЕС убедио шефа државе да имају већину за формирање владе. Разговарали сте претходне недеље са лидером ПЕС-а. Колико сте одмакли у преговорима?

Мислим да Спајић нема већину којом је желео да убеди председника Црне Горе. У нашем политичком животу то је веома једноставно - ако неко ко жели да буде мандатар, односно председник Владе, има подршку парламентарне већине у складу са Законом о председнику, треба да донесе само потписе посланика који чине већину и не мора никакав разговор ни да обавља са председником Црне Горе. Он је дужан да му повери мандат.

Дакле, не треба правити никаква уверавања, не треба се размахивати снагом која очигледно не постоји, јер ако имате већину имали би већину потписа којима би поткрепили ту тврдњу.

Десет принципа које је предложио ПЕС за вас су прихватљиви. Мањинске странке, преносе медији у Црнмој Гори, имају захтеве за њихову допуну. Ви сте става да то не треба радити. Зашто?

Мањинске странке или представници мањинског народа у Црној Гори су претходних 20 година, готово 30 година, биле у коалицији са Милом Ђукановићем. На последњим изборима наступале су као политичке организације које ће након избора правити власт са Демокатском партијом социјалиста.

Када сам говорио о тропетинској већини у Скупштини мислио сам само на оне странке које су победиле 30. августа. Да ли то значи да те странке треба да буду затворене и да не приме више никога у свој савез - мислим да можемо да отворимо и даље и да оним странкама мањинских народа које прихватају принципе које ми усагласимо као победници избора - буду врата отворена.

Међутим, велика би грешка била ако би дозволили да сада они коју су на иборима излазили заједно са Милом Ђкановићем подржавали његову политику врше сада власт заједно у појединим општинама са ДПС-ом.

На прошлим председничким изборима подржалии су Мила Ђукановића као кандидата те да они сада одређују доминантно сва правила, мислим да би то била велика грешка.

После прелиминарних резултата али и претходних дана као најизвеснији партнер ПЕС-а у новој влади су Демократе. Хоће ли Бошњаци бити део нове већине?

Нисмо ми партнери који сада први пут преговарају, свуда смо имали принципе сличне овима који су промовисани од стране ПЕС-а за формирање нове власти.

У општинама онај ко је добијао највише гласова добијао је места председника општине, она листа која је била друга добијала је место председника скупштине општина, а остала места су се бирала сагласно снази.

Пре седам дана рекли сте да преговори о формирању владе иду у добром правцу, с друге стране Милан Кнежевић каже да ваша коалиција неће пристати на понижења. На прошлонедељној конститутивној седници очекивао се избор председника Скупштине. То је изостало, да ли је то ваш услов преговора?

Ми смо обавештени од стране наших колега да важни ресори, могао бих рећи за коалицију За будућност Црне Горе, која је доминантно политичко деловање посветила борби против организовнаог криминала и корупције - било би опасно, због жеља НАТО савезника који су пренели колегама из ПЕС-а и Демократа - да узме ресоре безбедности.

Као допринос нашем договору нас не интересују сектори из области безбедности, али све оно остало што је политика, што је економија, што утиче на питање идентитета - то је оно зашта смо заинтересовани као политичка коалиција.

Ако неко жели поштен договор са нама лако је договорити се. Колега Кнежевић је то рекао у једном врло јасном контексту, да ми са тако великом снагом за црногорске прилике не можемо дозволити никакво понижење, да нам неком понуди нека најбезначајнија места која постоје у Влади Црне Горе и да ми то прихватимо.

Готово сви су сагласни да влада са тесном већином није оно што се прижељкује, каква је ваша рачуница?

Ни ми не желимо владу са тесном већином. Видели смо да су поједини међународни представници који су подржавали избор владе Здравка Кривокапића, потом избор владе Дритана Абазовића, који су имали веома тесне подршке у Скупштини Црне Горе, погрешили јер су те владе трајале веома кратко.

Ја сам колеги Спајићу рекао на јендом од разговора – ти са стране који те подржавају да имаш владу која ће да има веома малу подршку у Скупштини, минимлану изнад оне потребне, и то не раде због тога што је то добро за тебе и за влади и за читаву коалицију, управо раде то из свог себичног интереса да увек могу да дестабилизују ту владу.

Тако да ја ово јавно саопштавам јер мислим да значајно за Црну Гору да добије стабилну владу коју неће моћи да дестабилизују ни недобронамерни унутрашњи фактори, али ни они фактори са стране који би желели да управљају и манипулишу са одређеним политичким потезима владе Црне Горе.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару