Читај ми!

Еди Рама од Савета Европе тражи ревизију извештаја Дика Мартија

Премијер Албаније Еди Рама затражио је на седници Парламентарне Скупштине Савета Европе ревизију резолуције 1782 из 2011. године која је донета на основу извештаја Дика Мартија. Оштро је критиковао поступак који се против Хашима Тачија води пред Специјалним судом у Хагу.

Током скоро једночасовног говора у Савету Европе, Еди Рама је тражио да се одбаце оптужбе за трговину људским органима током рата на Косову и Метохији које су садржане у извештају швајцарског сенатора Дика Мартија, и оштро критиковао наводе из књиге бивше главне тужиље хашког трибунала, Карле дел Понте о злочинима које је починила ОВК.

Рама је рекао да је "та фантазија вешто створена у Кремљу и потом донета у Европу" и упоредио Хашима Тачија, једног од вођа ОВК, с Кафкиним ликом "којег су далеке власти ухапсиле под оптужбом за побуну".

Да подсетимо, после извештаја Дика Мартија формиран је тим истражитеља на основу чијих налаза је основан Специјални суд за злочине ОВК у Хагу. Хашим Тачи је пред тим судом оптужен за злочине над Албанцима, Србима и Ромима у притворима ОВК на Косову и у Албанији 1998-99.

Рама је ситуацију у Украјини упоредио с Косовом рекавши да не постоји паралела између Крима и Косова, већ између Косова и Украјине, и од учесника скупштине затражио да Косово зову правим именом "Република Косово", а не Косово.

"Косово је поднело захтев за улазак у Савет Европе. Албанија подржава овај захтев без резерве. Србија треба да призна Косово, али ако за овај велики корак треба времена, прихватање Косова не би требало да траје дуго... Урадите то сада и учините то за све нас. За Европу, а не за Косово. За Европу која се заједно суочава са ружним ратом", рекао је Рама.

Додао је – "ако хоћете друго мишљење, Украјина није признала Косово. Питајте их шта сада мисле".

"Размислите о ономе што сам вам раније рекао, покушајте да замислите председника Зеленског за 10 година како постаје део нечега тако надреалног као што је председник Тачи данас, јер су Кремљ и Москва већ почели да говоре да постоји трговина људским органима од стране неонациста у Донбасу. Спремите се за то", закључио је Рама.

Албански медији пишу да је то био један од најважнијих говора у албанској историји.

Захтев о којем је данас Еди Рама говорио у Савету Европе заснован је на резолуцији коју је Скупштина Албаније једногласно усвојила 21. јула 2022. године.

Пре поласка у Стразбур, Рама је на Фејсбук профилу објавио слике несталих на Косову и Метохији уз опис "Када се свет окрене наглавачке и жртве претворе у кривце, онда је све могуће...", написао је Рама на Фејсбуку.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи