Румунија део "штита"

Румунија одобрила план Америке о постављању ракетног штита. Одлуку Врховног савета одбране треба да потврди Парламент. Нови систем није усмерен против Русије, рекао председник Румуније Басеску. Очекујемо да ће нам амерички партнери дати детаљна објашњења, рекао шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров.

Румунски Врховни савет одбране одобрио је план Вашингтона да на територији Румуније размести ракетне пресретачке системе, као део противракетног штита у циљу заштите Европе, изјавио је румунски председник Трајан Басеску. Одлуку Врховног савета одбране треба да потврди Парламент.

Басеску је рекао да је главна војна и безбедносна институција Румуније прихватила амерички предлог да буде укључена у систем за заштиту од "потенцијалних напада балистичким пројектилима или ракетама средњег домета", пренео је Ројтерс.

"Нови систем није усмерен против Русије. Желим то категорички да нагласим, Румунија неће поставити систем против Русије, већ против других опасности", истакао је Басеску, док се Русија о том питању још није изјаснила.

Ракетни пресретачи биће постављени на румунској територији, рекао је Басеску нагласивши да би амерички капацитети требало да постану оперативни 2015. године.

"Желим категорички да нагласим да Румунија неће поставити систем против Русије, већ против других претњи. Свака јавна дебата која се буде водила о том питању треба да узме у обзир да је одлука у складу са Уставом и румунским законима", рекао је Басеску.

Амерички председник Барак Обама, као и Џорџ Буш пре њега, истиче да се противракетни систем превасходно тиче заштите од Ирана, а не од Русије.

Филип Кроули, представник Стејт департмента, каже да се избором Румуније ракетна одбрана шири ка југу Европе и да САД преговара са још неким земљама. "Одлука Румуније је одраз наше стратегије да осигурамо тај пројекат, како се буде развијао и растао", каже Кроули. Русија од САД очекује детаљна објашњења идеје размештања елемената америчког система противракетне одбране у Румунији, изјавио је у Берлину шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, пренеле су руске агенције.

Москва очекује од Вашингтона објашњење

Очекујемо да ће нам у контексту дијалога амерички партнери дати детаљна објашњења тих питања, рекао је Лавров, јавила је агенција Итар-Тасс, додајући да је Москва подсетила Вашингтон на постојање међународне конвенције из Монтреа, која ограничава пролазак војних бродова кроз црноморске мореузе и чији је потписник Румунија.

Шеф руске дипломатије је подсетио на раније постигнуте договоре са администрацијом председника САД Барака Обаме, који подразумевају спровођење заједничке анализе претњи и ризика ракетног ширења.

Руска агенција новоди да је румунски председник Трајан Басеску рекао да нови систем противракетне одбране САД подразумева размештање копнених система праћења и ракета-пресретача средњег домета, као и да се планира да систем почне да функционише 2015. године.

Стални представник Русије при НАТО-у Дмитриј Рогозин сматра да је јасно да ће се нови систем кретати у правцу источних граница.

Изјаве господина Басескуа да тај систем није усмерен против Русије изазива масу питања, рекао је Рогозин ТВ каналу Русија-24, додајући да они сваки пут покушавају да нас умире.

То да је то против Ирана - па, можда и јесте против Ирана, али тај систем може бити усмерен против било које друге земље. Између осталог, и против руског стратешког нуклеарног потенцијала, рекао је руски дипломата.

Рогозин је, притом, рекао да намере Вашингтона неће утицати на рокове закључења новог споразума о ограничењу стратешког офанзивног наоружања са САД.

Ко је Румунији предложио штит? 

Према речима румунског министра спољних послова Теодора Баконшија, тај план Румунији је први пут представљен приликом посете америчког потпредседника Џозефа Бајдена Букурешту, у октобру прошле године, али се о њему није говорило у јавности.

Басеску је, међутим, рекао да је америчку понуду у Букурешт донела амерички државни подсекретар за контролу наоружања Елен Таучер, која је и шеф тима америчких стручњака у Румунији.

Реч је о новом противракетном систему америчког председника Барака Обаме, који је средином септембра прошле године одустао од планова свог претходника Џорџа Буша да противракетни штит постави у Пољској и Чешкој, што је тумачено као корак ка ублажавању тензија између САД и Русије.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи