Скопље за резолуцију о Сребреници

Македонски парламент, Собрање, подржао је резолуцију Европског парламента којом се осуђује геноцид у Сребреници из 1995 године.

"Парламент Републике Македоније подржава резолуцију Европског парламента за Сребреницу и на одговарајући начин одбележиће 11. јули као Дан сећања на геноцид у Сребреници, чиме ће одати поштовање жртвама масакра", наводи се у Декларацији коју је поднело девет посланика из свих парламентарних странака, међу којима је и председник Собрања Трајко Вељаноски.

Декларација је усвојена на основу, како је наведено, чврстог опредљења Македоније за изградњу односа између држава на основу добосуседства и мирољубиве сарадње и њене обавезе за сарадњу са Међународног кривићног суда за бившу Југославију као и оне која произлазе из Споразума за стабилизацију и асоцијацију са ЕУ.

У образложењу се наводи да у корист доношења Декларације иду чињенице из дешавања у Сребреници у јулу 1995.године, на које се затим у тексту подробно подсећа, укључујући улогу Ратка Младића и Радована Караџића, и погубљење више од 8.000 муслимана.

У прилог доношењу Декларације иде и то што је, како се наводи, ова "трагедија означена као акт геноцида од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију која се догодила у заштићеној зони УН која је била сматрана за безбедно место".

"И поред огромних напора до данас није направљена комплетна реконструкција догађаја око Сребренице", наводи се у Декларацији македонског парламента и истиче "да не може бити истинског мира без правде".

"Потпуна и апсолутна сарадња са Међународним кривичним судом за бившу Југославију остаје основни предуслов за продужетак процеса интеграције земаља Западног балкана у ЕУ"... "поготову због тога што је најистакнутија оптужена особа, Ратко Младић и након 14 година од трагичних догађаја још на слободи", истиче се на крају декларације у којој се поздравља предаја Радована Караџића Хашком суду.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи