Мандић ослобођен оптужбе за ратни злочин

Суд Босне и Херцеговине потврдио је првостепену пресуду од јула 2007. године којом се Момчило Мандић ослобођа оптужби за ратни злочин. Мадић се теретио за одговорност за ратне злочине у периоду док је био на функцији министра правде у влади Републике Српске.

Апелационо веће Државног суда Босне и Херцеговине потврдило је пресуду којом се Момчило Мандић ослобађа одговорности за ратни злочин против цивилног становништва и злочине против човечности.

Мандић, бивши министар правде Републике Српске , у јулу 2007. године првостепеном пресудом ослобођен је оптужбе за напад српских снага на Центар за обуку кадрова Министарства унутрашњих послова у Сарајеву и одговорности за функционисање казнено-поправних завода у Сарајеву и Фочи.

Тужилаштво БиХ се жалило на ову пресуду због "битних повреда кривичног поступка и погрешно утврђеног чињеничног стања", али је Суд одбио жалбу као "неосновану".

Апелационо веће наводи да је Првостепени суд правилно утврдио да није доказана одговорност оптуженог за догађаје у КПЗ-има "Фоча", "Бутмир" и "Плањина кућа", за период када је Мандић био министар правде у Влади Републике Српске.

"По мишљењу Апелационог већа, сасвим је логичан закључак Првостепеног суда да Министарство правосуђа и управе Републике Српске није изричито исказивало ингеренцију над заробљеним лицима, те да стога не постоји ни поуздан закључак о томе да је оптужени Момчило Мандић, као министар правде, имао ефективну контролу над догађајима и радњама везаним за хапшење, затварање и третман затвореника", навели су у Суду БиХ.
 
Другостепени суд је, разматрајући тачку оптужнице у којој се Мандић терети за напад на Школски центар "Враца", закључио да овај инцидент "не испуњава услове оружаног сукоба".

У првостепеној пресуди се наводи да се напад на Центар "Враца" десио 5. априла 1992. године, пре почетка оружаног сукоба на подручју БиХ, те да стога "не потпада под дефиницију оружаног сукоба, већ је био део међунационалног сукоба".

"Изван разумне сумње се не може закључити да је у Центар ‘Враца' оптужени дошао у својству заменика министра за унутрашње послове РС, дакле као лице које је имало наредбодавну улогу над полицијским снагама", стоји у одлуци.

У Суду сматрају да је као доказ одговорности потребно презентовати "уверљиве доказе стварног вршења командовања или контроле" над подређеном групом људи која је починила злочине наведене у оптужници.

"Апелационо веће указује да је важно и неопходно направити разлику између група људи или различитих ланаца командовања у ситуацијама када се активности тих група или ланаца командовања преклапају делимично, али не у потпуности", навели су у Државном суду.

Бранилац задовољан одлуком Суда БиХ

Рефик Сердаревић,  бранилац Момчила Мандића изразио је  задовољство одлуком Суда БиХ којом је  његовом клијенту потврђена првостепена ослобађајућа пресуда за ратне злочине.  

"Правда је задовољена. Задовољан сам,  јер је Мандић у првостепеној пресуди ослобођен,  а сада је потврђена та  пресуда", рекао је Сердаревић.

Он је напоменуо да је Мандић сада потпуно слободан човек, јер је у мају прошле године  одслужио казну затвора од пет година, која му је изречена у предмету "Привредна банка Српско Сарајево".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи