Читај ми!

Додик о обраћању Шмита и Џаферовића у Савету безбедности: Антисрпска седница

Обраћање бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића и Кристијана Шмита у Савету безбедности Уједињених нација била је антисрпска седница, каже српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик истиче да антисрпски карактер седнице доказује и чињеница да нису дозволили да се обрати неко ко је хијерархијски био више рангиран од члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића, те да се погрешно тумачи да је Џаферовић више рангиран од председавајућег Савета министра Зорана Тегелтије.

"Он то јесте ако то чини у име Председништва БиХ и ако постоји одлука Председништва да се то деси. С обзиром на то да Председништво није одлучило о томе, сам члан Председништва није изнад председавајућег Савета министара", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је на јучерашњој седници Савета безбедности поновљено оно што се види претходних деценија, а то је да постоји само један кривац и да је он само на српској страни.

Додик је поручио да "морамо да признамо да су данас неке од важних западних земаља искључиво на страни муслиманске концепције о стварању унитарне земље".

"СДА једини у свом програму има антидејтоснка обележја - да се укину ентитети и да се гради грађанска држава. То није дејтонска структура и као таква не може да прође. Та структура не може да прође без обзира на покушаје да легализују Кристијана Шмита. Без обзира што се он тамо појавио, он и даље није високи представник већ само бивши немачки дипломата", нагласио је Додик.

Додик каже да је Шмит изнео много неистина, те да је говорница у Савету беубедности злоупотребљена.

Коментаришући Шмитову изјаву да постоји опасност да Српска формира војску, Додик је рекао да и Шмит зна да је то сасвим легитиман посао.

"Уставом БиХ и Анексом 1 Дејтонског споразума предвиђена је формација која се зове Војска Републике Српске. Предвиђено је и речено да Оружане снаге једног ентитета не смеку да пређу на простор другог ентитета. То пише у Анексу који су потписале и гарантују САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Русија и друге земље", навео је Додик.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи