Штрајк грчких цариника и порезника

Први у низу најављених протеста, због оштрих владиних мера за излазак Грчке из тешке финансијске ситације, отпочели царински и порески службеници. Највећи синдикат, који окупља око 600.000 радника, планира генерални штрајк за 24. фебруар.

Царински и порески службеници у Грчкој почели су 48-очасовни штрајк, први у низу најављених протеста због оштрих владиних мера за излазак из тешке финансијске кризе која је погодила ту земљу.

Премијер Јоргос Папандреу најавио је оштре мере за сузбијање кризе укључујући замрзавање плата функционера, каснији одлазак у пензију, повећање пореза на гориво и ревизију пореског система.

Порески службеници су рекли новинарима да ће замрзавањем плата изгубити више стотина евра месечно и најавили нове штрајкове за 10. и 17. фебруар.

Синдикат грчких функционера потврдио је да ће 10. фебруара одржати једнодневни штрајк којем ће се придружити и синдикат радника присталица грчке Комунистичке партије.

Највећи синдикат у земљи, Конфедерација радника приватног сектора, која окупља око 600.000 радника, планира генерални штрајк за 24. фебруар.

Европска комисија је јуче подржала план грчке владе за знатно смањење буџетског дефицита у наредне четири године али и упозорила ту земљу да мора да уради далеко више него што планира како би до 2012. године буџетски дефицит свела са прошлогодишњих 12,7 одсто бруто домаћег производа на испод три одсто.

Грчка дужничка криза уздрмала је тржишта обвезница и пољуљала поверење у евро, који је последњих недеља ослабио према долару.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи