БиХ највећа претња Европи

Анимозитет Хрвата, муслимана и Срба у Босни и Херцеговини прети стабилности Европе, наводи шеф свих америчких обавештајних служби Денис Блер у извештају америчком Сенату. И даље неопходно пратити дешавања на Косову, наводи Блер.

Насиље и званични распад Босне и Херцеговине не чине се вероватним, али анимозитет Хрвата, муслимана и Срба прети тој крхкој држави, али и стабилности у Европи, наведено је у извештају шефа свих америчких обавештајних служби Дениса Блера, упућеном америчком Сенату.

Међу могућим местима сукоба Блер истиче и Косово за које тврди да је и даље неопходно помно пратити дешавања.

Блер је у извештају, чије делове преноси загребачки "Јутарњи лист", као највећи изазов за стабилност у Европи, навео непрестане етничке тензије у БиХ, истичући да је анимозитет између три констутитивна народа у тој држави у порасту и да би јачање њихових различитих програма могло представљати претњу за стабилност БиХ.

Блер је истакао да Срби покушавају да ревидирају Дејтонски споразум, што, према његовом мишљењу, доприноси расту међуетничких напетости, док, са друге стране, босански муслимани и Хрвати желе да укину поделу државе како би напредовали према чланству у Европској унији.

Истичући да се ни раширено насиље ни службени распад државе не чине вероватним, Блер је навео да етнички програми још доминирају политичким процесом, а реформе посустају због препирки између главних етничких група.

Као други разлог забринутости за Европу Блер види у покушају Русије да утиче на бивше совјетске суседе, пре свега Грузију, с којом је већ ратовала у августу 2008. године због две отцепљене грузијске покрајине.

Руско схватање тих бивших совјетских суседа као зоне привилегованих интереса могло би поткопати односе с Вашингтоном, сматра Блер.

Шеф америчких обавештајних служби указује и на могућност сукоба Јерменије и Азербајџана око проблематичног региона Нагорно-Карабах, а истиче и да би се САД требало плашити терористичке мреже Ал Каиде, о чему је пред одбором Сената за обавештајне службе говорио директор ЦИА Леон Панета.

Блер је упозорио да би Ал Каида могла извести нове нападе на САД у периоду од три до шест месеци, који би могли спровести нови оперативци које Ал Каида шаље у САД, а који су прошли минималан тренинг, могу деловати сами и извести напад једноставним уређајима.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи