Суђење оптуженима за убиство Пуканића

Четворица од шесторице оптужених изјаснили се на почетку суђења за убиство власника "Национала" Иве Пуканића да се не осећају кривим. Роберт Матанић рекао да је преварен јер му је нуђен статус сведока сарадника. Један од оптужених Бојан Гудурић биће изручен Хрватској.

Читањем оптужнице од стране челника УСКОК-а у загребачком Жупанијском суду почело је "суђење столећа", како медији у Хрватској називају суђење оптуженима за убиство уредника и власника "Национала" Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Фрањића.

Уред за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) за убиство је оптужио Роберта и Луку Матанића, Амира Мафаланија, Слободана Ђуровића, Жељка Миловановића и Бојана Гудурића.

Четворица од шесторице оптужених изјаснили су се на почетку суђења да се не осећају кривим.

Роберт Матанић је, на ивици суза, рекао да се не осећа кривим и да га је УСКОК преварио јер му је наводно био понуђен статус заштићеног сведока.

Остао је при ранијим тврдњама да су за убиства Пуканића и Фрањића 23. октобра 2008. одговорни оптужени Жељко Миловановић и Бојан Гудурић, али не и при исказу да су наручитељи Сретен Јоцић, познатији као Јоца Амстердам и Слободан Ђуровић.

Роберт Матанић је изјавио да је преко свог адвоката дао неистинит исказ, на основу сопствених сумњи о наручиоцима убиства.

Рекао је и да је с убиством лажно повезао и пензионисаног генерала Владимира Загорца и Станка Суботића, бизнисмена из Србије коме се у Србији у одсуству суди за шверц цигарета.

Матанић, који је једини данас изнео своју одбрану, рекао је да је УСКОК статус заштићеног сведока дао зависнику од хероина и ситном лопову.

"Из његовог исказа испада да сам ја некакав ретардирани идиот", навео је Матанић.

Матанић је наводно некоме покушао да из затвора пошаље поруку, па је и судија Ивана Куршул због тога наредила да се свима скину "ланци са руку и ногу осим њему".

Ђуровић: Не могу да потрошим своје богатство

Оптужени су на почетку суђење изнели своје личне податке, а Слободан Ђуровић је на питање о вредности имовине рекао да је не би могао потрошити и да "живи сто година".

"Да живим сто година не бих то могао да потрошим. Имам око десет милиона евра", рекао је Ђуровић.

Суђење се одвијало уз јаке мере безбедности, па је публика у судници морала да прође три безбедносне провере од улаза у зграду суда до велике дворане.

Првог дана суђења на оптуженичкој клупи није био Жељко Миловановић, који је за исти злочин оптужен у Београду заједно са Миленком Кузмановићем и наводним финансијером и наручиоцем убиства Сретеном Јоцићем, познатијим као Јоца Амстердам.

Врховни суд Хрватске је крајем прошлог месеца одбио жалбу Жељка Миловановића који је тражио замрзавање судског поступка у Загребу да би му се судило само у Београду, где је у притвору.

Гудурић ће бити изручен Хрватској

У суду се није појавио ни Бојан Гудурић, који се, после више од годину дана колико је био у бекству, предао полицији у Бањалуци, након чега је пребачен у екстрадициони притвор у Сарајеву.

Иако је било неизвесно којој држави ће Гудурић бити изручен, јер су и Хрватска и Србија затражиле његово изручење, портпаролка Суда БиХ Мануела Хоџић рекла је за "Глас Српске" да ће Бојан Гудурић, звани Бајоне, ипак бити изручен Хрватској.

Хоџићева је додала да ће због његове изјаве да се не противи изручењу хрватском правосуђу процедура изручења трајати кратко.

Министарка правде Снежана Маловић је најавила да ће затражити од Министарства правде БиХ изручење Гудурића, како би он у Србији издржао четворогодишњу затворску казну на коју је, због више кривичних дела, осуђен пред Основним суду у Новом Саду.

Гудурићев адвокат рекао је да Гудурић није крив и да верује хрватском правосуђу.

"Гудурић негира да је активирао експлозив којим је убијен Иво Пуканић и да је учествовао у договорима око атентата. Али нађен је неки ДНК узорак који га терети. Он не пориче да је у време пре Пуканићевог убиства био у неком друштву у Хрватској и да је у то време имао у руци некакву пушку. Зато је могуће да су они на пушци нашли његов ДНК", каже његов адвокат.

Балабан, међутим, додаје да је нелогично да је он требало да убије Пуканића пушком, "кад је тамо већ био постављен експлозив".

Захтеви одбране оптужених 

Одбрана оптужених за убиство Пуканића и Фрањића тражила је од суда да као сведоке, међу осталима, испита и главног државног тужиоца Хрватске Младена Бајића и директора УСКОК-а Динка Цвитана, јер су наводно Роберту Матанићу нудили статус заштићеног сведока.

Одбрана је тражила да буде испитан и Сретен Јоцић, али је УСКОК, предложио да се одустане од доказног предлога да се прочита Јоцићев исказ да не би дошло до гомилања процесних улога будући да се и у Београду води поступак против њега.

Такође, одбрана је тражила и да се из судског списа као незаконито избаци сведочење крунског сведока Томислава Марјановића и црногорског бизнисмена Ратка Кнежевића.

Као разлог наведено је да је крунски сведок злочиначку организацију показао након, а не пре почињења кривичног дела.

Сматрају и да Ратко Кнежевић, који је у истрази рекао да за Пуканићево убиство одговорним сматра свог кума, црногорског премијера Мила Ђукановића, и дуванску мафију, нема непосредних сазнања о том случају.

Оптужени се терете за убиство из користољубља, тешко кривично дело против опште безбедности и удруживања за почињење кривичних дела.

Према оптужници, убиство Пуканића је организовано да би се онемогућило да у медијима у Хрватској и суседним земљама износи новинарска сазнања о деловању више криминалних група на тим просторима и њиховој повезаности.

Злочиначку организацију у Србији је у првој половини 2008. организовао Сретен Јоцић, по чијем је налогу његов кум Слободан Ђуровић за 1,5 милиона евра организовао убиство Пуканића.

Пуканић и Фрањић су убијени експлозивном направом 23. октобра 2008. године испред седишта листа "Национал" у Загребу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи