Читај ми!

Папрене цене на грчким пијацама, производи скупљи и до 50 одсто

Грчка, чија је економија већ погођена пандемијом, суочава се са проблемима због штете коју је донело снежно невреме почетком године. Због поскупљења струје инфлација је достигла рекордан ниво. Грци обилазе уличне пијаце тражећи јефтиније воће и поврће. Једну пијацу у Атини, од 850 колико их има у Грчкој посетила је екипа РТС-а.

Према подацима Федерације грчких пијаца, због штете од снежних олуја у јануару цене одређених производа су порасле за 20 до 50 одсто.

"Овде је све поскупело, а плате су остале исте. И њих ће да смање. Шта да кажемо?", каже Ефи, становница Атине.

Од септембра, Влада је потрошила више од два милијарде евра за субвенционисање рачуна за струју и гас домаћинствима, предузећима и пољопривредницима.

"Цене су високе и то нас излуђује. Добијеш 400 евра месечно, а и то ће смањити. Kако човек може да живи? Шта треба да ради? А где су лекови, храна, остали трошкови", рекла је пензионерка Иона Настули.

Због поскупљења струје, инфлација у Грчкој у децембру је достигла 11-годишњи максимум од 5,1 одсто. Влада је најавила продужење финансијских олакшица на фебруар. Најављено је и повећање минималне зараде за 2 одсто и смањење пореза на имовину за 13 одсто.

"Стално стижу жалбе потрошача на превисоке рачуне за струју, било од јавних предузећа било од других снабдевача. То је велики проблем. Људи не знају како да се носе са њима," навео је Ангелос Пилатис из Федерације потрошача Грчке.

У грчкој потрошачкој федерацији ИНKА кажу да мере нису довољне да растерете домаћинства, посебно за она са ниским примањима.

"Има људи који не укључују струју или природни гас да би загрејали своје домове. Смрзавају се, хладно им је," напоменуо је Пилатис.

Није први пут да се Грчка суочава са кризом

Истраживања показују да су се од септембра поскупљења, укључујући прехрамбене производе, кретала од пет до 40 одсто. Федерација позива на смањење пореза на промет и ниже дажбине на гориво како би се смањили трошкови транспорта.

Председник федерације уличних пијаца Пантелис Мошос, иначе пољопривредник, каже да је све поскупело од њиве до пијаце. Показује свој рачун за струју у магацину, који се са 3.500 евра почетком 2021. године попео на 10.500 евра у децембру. Kаже да ће пољопривредници, ако цене енергената наставе да расту, бити приморани да обрађују мање земље.

"Производња ће се смањити, а то ће довести до несташице производа. То ће узроковати раст цена, па потрошачи неће куповати," истакао је Пантелис Мошос из Удружења уличних пијаца.

Прошле недеље фармери су у централној Грчкој паркирали на стотине трактора на државном ауто-путу, захтевајући већу помоћ државе за растуће трошкове јер су поскупљења повећала трошкове њихове производње за чак 50 одсто. Прете да ће блокирати путеве. Траже да се владине субвенције за фебруар повећају са 50 на 80 одсто и да тако буде до краја године. Траже и ниже цене горива.

"Грчки приходи су опали, а цене и животни трошкови су неумерено порасли. Све је скупље, и то не престаје", рекао је Пилатис.

Није први пут да је Грчка у кризи. Од 2010. године, земља је блокирана вишегодишњом финансијском кризом. Економија је погођена и пандемијом коронавируса која је највише утицала на туристички сектор.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи