Читај ми!

Какве поруке су се чуле у Бањалуци и шта тражи Драган Човић

Скупштина Републике Српске разматра кризу у БиХ након наметања спорног закона Валентина Инцка о забрани негирања геноцида. На седници је и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, а Бакир Изетбеговић је одбио да дође у Бањалуку, истичући да о кризи треба да се разговара у Сарајеву.

Једна тачка дневног реда и један документ – политичко-економска ситуација у БиХ. За скупштинску говорницу пре расправе изашли су председници девет партија.

"Да останемо чврсто при закључцима донесеним на прошлој Народној скупштини. Учинили смо капиталну ствар, честитам свима нама. Донели смо закључке којима смо рекли да повлачимо сагласност са одлуком о војсци, индиректним порезима и високосудском тужилачком савету. То је велика одлука коју смо донели, сад је ствар стратегије како даље. Надам се да ће опозиција бити овде и да ћемо донети закон о високосудском тужилачком савету РС. Донећемо закон и вратити нашу имовину", поручио је Милорад Додик, председник СНСД.

Опозицији је засметало што су својих 20 минута за говорницом морали да искористе пре него што су чули Милорада Додика. Сматрају га најодговорнијим за кризу у БиХ.

Испред Скупштине окупљени борци су тражили посебну седницу о својим правима. Њима је засметао позив Драгану Човићу и Бакиру Изетбеговићу.

"Управо због ове међународне позиције је РС постала глобални случај, проблем на свим важнијим међународним адресама. Запитајте се господине Додик, зашто је то тако", рекао је за говорницом Мирко Шаровић, председник СДС-а.

Порука и од лидера Партије демократског прогреса Бранислава Бореновића: "Хоћете да ми са вама водимо РС у суноврат, у опасне хазардерске воде. Нећемо."

Шта је поручио Драган Човић 

Драган Човић је објаснио зашто је из Мостара дошао у Бањалуку. Без обзира на могуће неугодности овде сам, каже Човић, јер сматрам да излаза из кризе нема без тражења заједничких рјешења.

"Изненадиће вас чињеница да ових дана, када смо интензивно разговарали око изборног закона, био сам у друштву у ком је био и Изетбеговић и где су они сугерисали Изетбеговићу да дође овде и обрати се са ове говорнице", рекао је Човић, који је председник ХДЗ-а.

Свестан, каже, да се његов говор са великом пажњом прати у Сарајеву, Човић истиче да је императив очувати Устав БиХ и мир по сваку цену.

"Сада врло јасно кажем, враћајући поверење трију народа, ви чувајте РС, толико сте емоција изнели овде сад кад сте говорили, да вам сви на томе морамо завидети, чак и када супротстављате становишта, опет претпостављам да знате око чега – да би било боље. Оно што вас морам замолити, уз честитке на ономе што радите овде с више или мање успеха, оставите довољно отворена врата и за друга два конститутивна народа", навео је Човић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ.

Криза у БиХ траје од јула, када је Валентин Инцко наметнуо спорни Закон о забрани негирања геноцида.

Ако договора није било у протеклих седам месеци, да ли је реално очекивати излаз из кризе сада када БиХ за свега осам месеци чекају општи избори?

 

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи