Грчка против Грчке и Ватопеда

Истрага против грчке државе и светогорског манастира Ватопед, због сумњиве размене земљишта манастира за државну некретнину, може помоћи владајућем ПАСОК-у да отвори друге грчке скандале из периода претходне конзервативне владе.

Грчко правосуђе одлучило је да покрене истрагу о сумњивој размени имовине између државе и манастира Ватопед, која је, прошле године, изазвала скандал у држави и приморала два министра претходне владе да поднесу оставку.

"Морамо то учинити да бисмо сазнали где је нестао државни новац", рекао је у парламенту посланик социјалистичког ПАСОК-а Димитрис Тсиронис.

Прошлогодишња истрага је показала да је манастир Ватопед, на Светој гори, добио најбољу државну некретнину у замену за земљиште мале вредности. Због тога су два конзервативна министра поднела оставке.

То је требало да подмири захтев манастира који већ 1.000 година тврди да има право на земљиште на северу Грчке.

Новац ни такли а државу оштетили

Иако никакав новац није размењен, локални медији су тврдили да је држава изгубила земљиште вредно 100 милиона евра, пренела је агенција Ројтерс. Манастир је негирао да је било шта погрешно учињено.

Посланици су гласали за оснивање 19-чланог комитета који ће прву седницу имати 1. фебруара, а своје налазе ће морати да објави до 15. марта. Владајући ПАСОК су обећали да ће применити оштре мере да би "очистили јавни живот" и решили спорове из прошлости.

Грчки парламент ће размотрити и да ли да покрене истрагу о четири друга скандала, међу којима су прислушкивање разговора током Олимпијаде у Атини 2004, скандал познантог као "Грчки Вотергејт", као и наводну продају државних обвезница државном пензионом фонду.

Социјалистичка влада, са подршком већине у грчком парламенту, под притиском је Европске уније и тржишта да смањи државни дефицит и дуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи