Читај ми!

"Плантаже" траже помоћ владе, дугови око 38 милиона евра

Црногорска државна компанија "Плантаже" на ивици је банкрота и да би она била спасена потребна је помоћ државе од најмање пет милиона евра у наредних месец дана, пишу црногорске "Вијсти".

Информацију сазнају Вијести из више извора блиских компанији и извршној власти.

Премијер Здравко Kривокапић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић разговарали су у уторак са извршним директором "Плантажа" Мирославом Вуковићем и његовим сарадницима, након чега је саопштено да ће Влада урадити све што је у законским оквирима да "Плантаже" опстану, наводећи да је потенцијал који поседују "тренутно озбиљно угрожен".

Према оцени извора, већински државна компанија отежано послује због недомаћинског пословања и неконтролисаног узимања кредита из претходног периода, а "у проблемима је у извршавању обавеза према банкама, добављачима, држави и запосленима".

Најважнији дугови око 38 милиона

Посебан проблем, како је саопштено премијеру и ресорном министру, представљају неопходна, а недостајућа средства за овогодишњу производњу и одрживост производње.

На основу кредита "Плантаже" дугују око 24 милиона. Обавезе према запосленима и држави износе око 7,5 милиона, од чега су само износи пореза и доприноса 4,5 милиона евра.

Према страним и домаћим добављачима компанија дугује око шест милиона евра, преноси саговорник упућен у стање компаније које је представљено Влади.

Kако је навео, компанија тренутно има око 600 запослених, од чега је 150 вишак, а у сезони запошљава још 400 људи.

Систематско уништавање

Извор "Вијести" тврди да је узрок ситуације систематско уништавање "Плантажа", претерано запошљавање, високе зараде руководећег кадра од више хиљада па и десетина хиљада евра, огромне отпремнине у износима од по 150.000 до 250 000 евра (отпремнине су толике да чистачица у "Плантажама" да се отпусти добила би отпремнину 40.000 евра), давање станова и кредита запосленима у десетинама хиљада евра, велики број изгубљених судских спорова.

Извор "Вијести" додаје и исплату трошкова и поравнање за пројекат брикетирнице бизнисменима Олегу Обрадовићу и Миодрагу Ивановићу од 350.000 и 37.000 квадрата пољопривредног земљишта као обештећење за градњу неуспешне фабрике брикета, а чиме је смањена вредност компаније за шест милиона евра и других примера, а све на штету компаније.

Казао је и да су представници компаније апеловали на Владу да пронађе хитан модел помоћи "Плантажама" и то у наредних месец дана да се компанија не би угасила, те да им је "за опоравак потребно барем пет милиона евра".

Влада увидела озбиљност ситуације 

Из Владе је након састанка саопштено да су премијер и ресорни министар увидели озбиљност затечене ситуације.

"Премијер је подсетио да су "Плантаже" редак потенцијал и велико благо Црне Горе, те да ће упркос веома незавидном финансијском стању у компанији, Влада учинити све што је у њеној моћи и законским оквирима да "Плантаже" опстану и ревитализују огромни потенцијал који поседују, а који је тренутно озбиљно угрожен", саопштено је из Владе.

На недомаћинско пословање и кршење закона претходног руководства, на челу са бившом извршном директорком Верицом Мараш и некадашњим дугогодишњим шефом борда Веселином Вукотићем, указала је и Државна ревизорска институција (ДРИ).

Чека се тужилаштво

Специјално државно тужилаштво (СДТ) је недавно потврдило да је формирало предмет о "Плантажама" и бившој директорки Мараш, односно да је објединило више поступака и пријава да би испитало да ли је било кривичних дела.

Реч је о прошлогодишњем извештају ДРИ, свим досадашњим пријавама бивше финансијске директорке Валерије Савељић које је протеклих година подносила против Мараш, као и осталим подацима, рачунајући и спорну пријаву за порез на непокретности.

ДРИ је у септембру прошле године дао дупло негативно мишљење на пословање "Плантажа" у 2018. години, а узети су подаци након тог периода.

Kоришћење готовине за исплате без јасног основа и мимо закона, исплате новца без потписаног уговора и испостављених фактура, продаја производа без јасног ценовника и критеријума појединим партнерима, сумњиве трансакције, непостојање ревизорског одбора и бројних интерних аката компаније. То су само неке од бројних неправилности које је констатовала ДРИ.

Утврђено је да су "Плантаже" пословале супротно бројним законима - о ревизији, привредним друштвима, заштити на раду, спречавању нелегалног пословања, раду, систему унутрашњих финансијских контрола у јавном сектору.

Да је порез на некретнине неправилно пријављиван признала је и Мараш, а тиме је нанета штета Главном граду која се процењује на милион до милион и по годишње, колико би могла износити разлика између плаћеног износа и стварне обавезе, док би укупна штета могла бити између десет и 15 милиона евра.

Савељић је протеклих година поднела више пријава против Мараш, тврдећи да су финансијски извештаји компаније сачињени на незаконит начин, да су фалсификовани подаци у њима како би се сакриле незаконите одлуке, као и да не приказују стварно стање у овој већински државној компанији.

Пријавила је и неколико спорних послова у којима је управа "Плантажа" производе компаније продавала знатно испод цене наводно привилегованим купцима, као што је продаја свежег лозовог дестилата "Рубину" из Kрушевца по цени од 2,4 еура по литру.

Из "Плантажа" су одговорили контратужбом да је Савељић "нарушила пословни углед и повредила права личности", а Мараш је негирала све оптужбе.

уторак, 15. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи