Читај ми!

Министар Лепосавић: Циљ Закона је да стави верске заједнице у равноправан положај

Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић је рекао да измењени Закон о слободи вероисповести не фаворизује ниједну верску заједницу. Све опасне нејасноће су отклоњене, рекао је министар правде Владимир Лепосавић.

Влада Црне Горе је јуче једногласно усвојила измене Закона о слободи вероисповести, рекао је министар правде и људских и мањинских права Владимир Лепосавић. 

"Ова влада је у овој области за пет дана урадила више него претходна за пет година", казао је Лепосавић.

Казао је да није било обавезе да се одржи јавна расправа из разлога хитности а и због тога што измене не мењају суштину закона који је постао верски сензибилан више него што је то био случај раније.

"Све опасне нејасноће су отклоњене. Вјерске заједнице су изразиле став да су имале мало времена за коментаре и ја то поштујем. Циљ закона је не да одређује мјесто вјерским заједницама него да их стави у равноправан положај и заштити их од разних утицаја. А могућност примјене неуставних одредби наступа почетком јануара, па смо због тога морали хитно да мијењамо закон", казао је Лепосавић.

Објаснио је да је разлог хитности доношења измена то што протекла година обележена протестима, највећим у историји Црне Горе, што је формирало јасан став да су потребне измене закона.

Коментаришући то што је тзв. Црногорска православна црвка рекла да они нису консултовани, објаснио је да су разговарали са традиционалним верским заједницама који имају уговор са државом, а њих је четири.

"Ми смо на почетку објавили да радимо измјене и нијесмо упућивали посебне позиве него су се оне јављале", казао је Лепосавић.

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић је казао да је закон либералан.

"Овај закон је врло либералан и не слажем се да је у корист само једне вјерске заједнице и нема закона који је прошао већу јавну расправу јер се о њему прича цијелу годину", казао је Абазовић. 

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи