Читај ми!

Палмер: САД желе да сарађују са Кривокапићем на унапређењу реформи

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер поручио је да САД желе да сарађују са црногорским премијером Здравком Кривокапићем на унапређењу реформи. Палмер је поздравио "амбициозну законодавну агенду" председника парламента Алексе Бечића.

Амбасада САД у Подгорици је у саопштењу на свом Твитер налогу навела да је Палмер током данашњег виртуелног састанка честитао Кривокапићу на избору за председника Владе и изразио захвалност САД за, како се наводи, посвећеност премијера Црне Горе заједничким евроатлантским вредностима.

Из кабинета црногорског премијера додају да је данашњим састанком још једном потврђено да је спољнополитичко опредељење Црне Горе јасно дефинисано Споразумом који су потписали представници три победничке коалиције, те да нема промјене спољнополитичког курса државе.

Како се наводи, Палмер је нагласио да САД остају партнер Црне Горе на зацртаном евроатлантском путу и испуњавању обавеза у НАТО и дао пуну подршку црногорским напорима на путу интеграција у Европску унију, преносе Вијести.

Кривокапић је истакао и приоритете нове владе, са посебним освртом на борби против организованог криминала и корупције, успостављање владавине права, слободу медија и расвјетљавање напада на новинаре, као и борбу против Ковида-19 и економску стабилност земље.

Током разговора наглашен је значај континуиране сарадње две државе, која се огледа у билатералним односима и партнерству у оквирима НАТО савеза.

Кривокапић је позвао Палмера да посети Црну Гору, када се за то укаже прилика.

Из амбасаде додају да је Палмер током састанка са председником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем поздравио "амбициозну законодавну агенду" председника парламента, укључујући реформу изборног законодавства.

Како је саопштено из црногорске скупштине, Бечић је изразио задовољство континуираном посвећеношћу билатералним односима и исказао очекивање да ће две земље наставити добру сарадњу и кроз партнерство у НАТО-у.

Без промене спољнополитичког опредељења 

Бечић је, у том контексту, нагласио да Црна Гора остаје доследна у свом спољнополитичком опредељењу и поручио да је то политика која нема алтернативу.

Поздравио је континуирану подршку САД у процесу интеграција Црне Горе у Европску унију, и оценио да је кључ стабилности Западног Балкана у ангажовању Европске уније и САД-а.

"Говорећи о спољнополитичком опредјељењу из Споразума три коалиције, заменик помоћника државног секретара САД-а Метју Палмер је исказао задовољство чињеницом да ће Црна Гора следити евроатлантски спољнополитички пут и изнео спремност да уз подршку САД Црна Гора ускоро постане чланица Европске уније и јаки партнер у НАТО", наводи се у саопштењу Скупштине.

Како се додаје, констатовано је да ће Црна Гора и у наредном периоду наставити да буде кредибилан партнер САД на Западном Балкану, нарочито у областима које су од обостраног интереса.

"Састанак је био прилика да предсједник Бечић упозна саговорника са приоритетима новог сазива Скупштине, акцентујући да ће радити на јачању законодавне, надзорне и контролне улоге, као и реформи правосуђа и свеобухватној реформи изборног законодавства", закључује се у саопштењу.

Палмер је данас разговарао и с председником Црне Горе Милом Ђукановићем, потпредседником Владе Дританом Абазовићем, министарком одбране Оливером Ињац, шефом дипломатије Ђорђем Радуловићем, као и са министрима Милојком Спајићем, Јаковом Милатовићем и Тамаром Срзентић.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи