Читај ми!

Пендаровски: Тврдња да смо до јуче били етнички Бугари је апсолутна глупост

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски рекао је да неће бити дискусије ни о македонском језику ни о идентитету, као и ни о томе да су Македонци били Бугари до 1945. године, преноси портал "Плусинфо".

Пендаровски у интервјуу за Еуобсервер каже да је македонски језик стуб македонског идентитета.

Како је навео, није тајна да је македонски језик био кодификован 1945. године, али је чињеница да је реч о посебном језику, сличном бугарском, али да он није нити је икада био бугарски језик.

За њега је без основа тврдња Бугарске да је цела македонска историја до 1945. године била бугарска, те да је све од десетог века до 1945. године било бугарско.

"Они кажу да етнички Македонци постоје, али да су се једног јутра 1944. пробудили и рекли 'аха, ми смо заиста етнички Македонци, а до јуче смо били етнички Бугари'", објашњава македонски председник и додаје да је то "апсолутна историјска глупост".

О бугарској тврдњи да македонски језик и идентитет нису постојали до 2. септембра 1944. године, те да је њихово формирање део свеобухватног формирања одвојеног небугарског идентитета ради прекидања везе између становништва на територији данашње Северне Македоније и Бугарске, Пендаровски каже да се не може прихватити дискусија по том питању.

Иначе, Бугарска је прошле недеље блокирала почетак приступних преговора Северне Македоније са ЕУ због тога што, како тврде, Македонија не спроводи међудржавни споразум.

Софија, наиме, захтева од македонских власти да се македонски језик у документима ЕУ наводи као језик према уставу Северне Македоније, да одустану од претензије за македонску мањину у Бугарској, као и да се у преговарачки оквир за Северну Македонију уврсти агенда с прецизним датумима о спровођењу међудржавног споразума потписаног 1. августа 2017. године.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи