Читај ми!

Представник Срба поново у румунском парламенту

Савез Срба у Румунији остварио је добар резултат на парламентарним изборима у тој земљи, па ће и у наредном мандату имати свог представника у румунском Дому посланика.

Председник Савеза Срба и носилац листе на јуче одржаним парламентарним изборима у Румунији Огњан Крстић потврдио је агенцији Танјуг да је Савез изборио место у посланичком дому.

Мандат за Савез Срба је известан, каже Крстић, иако још нису проглашени коначни резултати парламентарних избора.

Места за представнике мањина у румунском парламенту, иначе, нису загарантована.

Крстић, као носилац и први на листи, биће "глас" српске заједнице у Доњем дому Скупштине, а, на питање шта ће бити његови главни циљеви, одговара да ће то свакако бити даље унапређење положаја српске мањине.

"Ово није само политичко представљање, а наш главни циљ, као мањине, је да делујемо у очувању идентитета кроз политички процес, да спроводимо активности које су усредсређене на очување наших школа, језика и свих права која следују једној мањини", рекао је Крстић.

То је, додаје, била политика Савеза и свих претходних година, па ће наставити да делују у том правцу, како би оправдали поверење сународника, који су верују у Савез Срба.

"Ми смо 30 година на бранику српства у Румунији", истакао је Крстић.

"Има простора за унапређење правног оквира"

Огњен Крстић сматра да има још простора за унапређење правног оквира, наводећи да, између осталог, у Румунији још не постоји Закон о националним мањинама.

"Усредсредићу се да обезбедим и одбраним она права која се тичу искључиво српске мањине у систему наставе, наставног процеса на језицима националних мањима. Имамо традицију школа на простпру Румуније, треба да нађемо адекватан правни оквир и законе, да заштитимо и обезбедимо могућност сународницима, њиховој деци, која то желе, да наставе наставу на српском језику", рекао је Крстић.

Савез Срба у Румунији, као мањинска организација, имао је свог представника у свим сазивима парламента, од оснивања, 1990. године.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи