Читај ми!

Пре 29 година у Загребу убијена породица Зец

У ноћи између 7. и 8. децембра 1991, пре 29 година, припадници јединице Томислава Мерчепа убили су у Загребу три члана породице Зец.

Загребачка породица Зец – отац Михајло, супруга Марија и њихова дванаестогодишња ћерка Александра – ликвидирана је ватреним оружјем.

Загребачки месар Михајло Зец убијен је када је покушао да побегне из своје куће на Трешњевци у коју су око 23 сата упале наоружане особе.

Његову супругу и малолетну ћерку убице су одвеле до планинарског склоништа Дома Адолфовац на Сљемену, тамо их погубили и мртва тела прекрили смећем.

Недуго након што је полиција пронашла тела, ухапшени су припадници Мерчепове јединице –Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Снежана Живановић.

Неки од њих су пред истражним судијом признали убиства, али је на суђењу утврђено како пред истражним судијом нису имали адвоката, а по закону су морали, па су њихови ранији искази избачени, а они ослобођени.

Злочинци нису процесуирани, а исплата једнократне новчане помоћи Душану и Гордани Зец 2004. остала је једини чин подршке преживелима.

Александра, Марија и Михајло су сахрањени у Горњој Драготињи поред Приједора, родног места Михајла Зеца.

Томислав Мерчеп умро пре неколико недеља

Томислав Мерчеп, чија је јединица починила злочин, умро је 17. новембра. Мерчеп је осуђен за ратне злочине.

На Жупанијском суду је 2016. године проглашен кривим за дело ратног злочина против цивилног становништва, па је осуђен на затворску казна у трајању од пет година и шест месеци.

Врховни суд је годину касније повећао казну на седам година затвора.

"Знао је да његови подређени муче, пљачкају и убијају у Пакрачкој Пољани и није предузео никакве мере да их у томе спречи, чиме им је дао одобрење да то чине", закључио је председник судског већа Здравко Мајеровић, читајући првостепену пресуду Мерчепу.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи