Стразбур осудио БиХ због дискриминације

Европски суд за људска права у Стразбуру осудио је БиХ због дискриминације Јевреја и Рома, јер им ускраћено право да учествују у изборима, укључујући и могућности да буду бирани на највише функције.

Европски суд за људска права у Страбуру осудио је БиХ због забране Ромима и Јеврејима да се кандидују у Председништво БиХ и Дом народа државног парламента.

Координатор Већа Рома БиХ Дерво Сејдић и председник Јеврејске заједнице БиХ Јакоб Финци тужили су БиХ Суду у Стразбуру због дискриминаторних одредби Устава БиХ и изборног закона којима се Ромима и Јеврејима онемогућава да се кандидују у Председништво БиХ и Дом народа државног парламента.

Суд у Стразбуру је, како се наводи у одлуци, оценио да за ту забрану нема "разумног и објективног оправдања" и да је зато у супротности са Европском конвенцијом за људска права која забрањује дискриминацију.

У Уставу БиХ се помињу две категорије грађана - припадници "конститутивних народа", односно Бошњака, Хрвата и Срба, и "остали" у које спадају Јевреји, Роми и припадници осталих мањинских заједница. За места у Председништву БиХ и Дому народа могу да се кандидују само припадници три "конститутивна народа".

Прећи са речи на дела

Пресуду Европског суда за људска права којом се БиХ осуђује због дискриминаторског односа према Јеврејима и Ромима при избору чланова Председништва БиХ и Дома народа Парламента БиХ, поздравио је један од подносилаца пријаве Суду у Стразбуру Јакоб Финци.

Казао је како је своју пријаву  Европском суду за људска права поднио управо  зато што је био сигуран у позитиван исход.

"Ни у једном моменту није било сумње да је став нашег Устава, којим се дискриминишу сви грађани БиХ који се не декларишу као припадници три конститутивна народа, нешто што је у супротности са Европском конвенцијом о људским правима, а поготово са Протоколом 12 Конвенције, коме је БиХ приступила 2005. године", истакнуо је Финци.

Изражава задовољство што је одлука донесена већ данас, јер тако БиХ има довољно времена да пре заказивања избора планираних за октобар 2010. године усагласи Устав и Изборни закон са овим ставом Европског суда за људска права и коначно Устав доведе у склад са Европском конвенцијом о људским правима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи