Велико хапшење у Бугарској

Бугарска полиција ухапсила 25 особа осумњичених за организовање 16 киднаповања у последње две године. Под истрагом радник Министарства унутрашњих послова због оптужби да је сарађивао са киднаперима.

Због сумње да су организовали 16 киднаповања у последње две године, бугарска полиција ухапсила је 25 особа у Софији и другим бугарским градовима.

"Држава је узврaтила ударац криминалцима који су малтретирали друштво последње две године", изјавио је бугарски министар унутрашњих послова Цветан Цветанов националном радију, пренео је Ројтерс.

Бугарска, коју у Европској унији критикују због корупције и криминала, је од пада комунизма 1989. године послала у затвор само једног припадника подземља, док ниједна особа није оптужена за киднаповање, нити иједан званичник за корпуцију.

Бугарска влада је под константним притиском ЕУ да се обрачуна са организованим криминалом и корумпираним политичарима.

Чак је и бугарски премијер Бојко Борисов изјавио недавно локалним медијима да су "откривене куће (припадника подземља) и прикупљени докази да они секу уши и прсте".

Цветанов је саопштио да је полиција пронашла маказе које су криминалци наводно користили за мучења.

Под истрагом радник МУП-а 

Током операције "Безочан", коју је спровела бугарска полиција, ухапшена су лица оптужена за киднаповања, која су раније била осуђивана због крађа и покушаја убистава.

Цветанов је рекао да је под истаргом и један радник Министарства унутрашњих послова због оптужби да је сарађивао са киднаперима. Државни тужилац Борис Велчев изјавио је да државно тужилаштво има солидне доказе против оптужених.

ЕУ која је ускратила Бугарској финансијску помоћ управо због корупције, требало би да изврши наредну процену стања у јулу.

Уколико не постигне позитивне резултате, Бугарској прете нове санкције, односно ускраћивање преко 11 милијарди евра помоћи до 2013. године.

Већина киднапованих особа у Бугарској била је на крају ослобођена, један бизнисмен је пронађен мртав годину и по дана после отмице, а за неколицину се још не зна где су.

Почетком месеца, студент Румен Гунински, чији отац је бизнисмен повезан са Социјалистичком партијом која је претходно била на власти, пуштен је на слободу после 41 дана.

У априлу, 70-годишњи бизнисмен Киро Киров ослобођен је након што је његова породица платила откуп у износу од око 600.000 евра. Отет је из свог аутомобила испред куће у Софији и држан 17 дана.

Амандманима које је на кривични закон предложила владајућа партија Грађани за европски развитак Бугарске (ГЕРБ), за киднаповање је запрећена доживотна казна затвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи