Маркачев заменик скривао доказе о масакру

Хрватска полиција ухапсила бившег официра Специјалне полиције Жељка Сачића, због сумње за сакривање доказа о масакру српских цивила у засеоку Грубори код Книна, у августу 1995 године, који су извршиле специјалне јединице МУП-а Хрватске, под командом Младена Маркача.

У Загребу је данас ухапшен бивши официр Специјалне полиције МУП-а Хрватске Жељко Сачић, бивши заменик генерала Младена Маркача, коме се суди због ратних злочина у акцији "Олуја". Сачићев адвокат Звонимир Ходак је изјавио да је његов брањеник ухапшен због прикривања доказа.

Жељко Сачић је осумњичен за умешаност у масакр српских цивила у засеоку Грубори код Книна, наводи Јутарњи лист. Тај масакр су, после "Олује", 25. августа 1995, извршиле специјалне јединице МУП-а.

У засеоку Грубори у Плавну крај Книна убијени су цивили Ђуро Карановић, Милош Грубор, Јово Грубор, Марија Грубор и Милка Грубор, старости између 45 и 90 година а спаљено је више од 20 кућа. Тај злочин у Хрватској досад није био процесуиран.

Хапшење Сачића је потврдио и начелник кабинета шефа полиције Крунослав Боровец. Хрватска полиција је саопштила да је криманалистичком обрадом обухваћено 17 људи, међу којима се налази је и пет активних припадника полиције.

Жељка Сачића је са злочином у Груборима довео у везу полицијски координатор за Книн из времена "Олује" Стјепан Бухин. Он је хашким истражитељима рекао да верује да је Сачић покушао да прикрије злочин у Груборима.

Бухин је тада навео да му је било чудно што је Сачић после вести о злочину стигао у Книн и рекао да ће се "убиства у Груборима третирати као последица Олује".

Злочин у засеоку Грубори једна је од најтежих тачака хашке оптужнице против Анте Готовине, Ивана Чермака и Маркача који је у "Олуји" командовао полицијским снагама. Барем двојица сведока теретила су Жељка Сачића, у Хагу, за вршење притиска да се заташка истина о Груборима, наводи Јутрњи лист.

Сачић диктирао извештај

После убиства петоро цивила у Груборима, помоћник команданта Антитерористичке јединице "Лучко", Јосип Челић, је саставио извештај.

У акцију чишћења терена, уочи доласка Фрање Туђмана у Книн, кренуле су четири групе од по 10 до 15 специјалаца. Група коју је водио Франо Дрље је ушла у Груборе. Челић је записао да су специјалци у Груборима наишли на оружани отпор па је избио сукоб у којем су страдали цивили, наводи Јутарњи лист.

Челић је сведочио у Хагу да су га, након повратка са терена, четири заповедника известила да се ништа није догодило и да нису интервенисали, па је он у складу са тим и написао извештај.

У штабу специјалаца у Грачацу, Младен Маркач и Жељко Сачић су му рекли да мора да напише нови извештај, јер су они чули да је дошло до оружаног сукоба. Сачић је затим Челићу, сведочио и диктирао нов извештај.

Главни командант АТЈ "Лучко" 1995. је био Јосип Туркаљ, који је 2005. хашким истражитељима рекао да је 31. августа 1995, у Книну, чуо је да Сачић рекао Чермаку како Груборе треба представити као случајни инцидент у којем су цивили погинули у унакрсној паљби, без обзира била то истина или не.

Бивши шеф Уреда за сузбијање корупције и организованог кримнала (Ускок) Жељко Жгањер, који је током свог мандата тражио истрагу о Груборима, пре годину дана је у Хагу рекао да је службени став МУП-а тада био да су цивили у Груборима страдали у размени ватре између специјалаца и наоружаних остатака крајинске војске.

Садашњи главни државни тужилац Младен Бајић, сведочио је у Хагу у августу ове године, као сведок одбране генерала Анте Готовине. Кад је одговарао на питање зашто се, 14 година после акције Олује, још увек не зна ко је убио цивиле у Груборима, суђење је било затворено за јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи