"Кршко" тражи продужетак рада

Управа словеначко нуклеарке "Кршко" тражи продужетак рада за још 20 година. Влада у Љубљани планира да, у оквиру националног енергетског плана, изгради други реактор нуклеране електране.

Руководство нуклеарне електране "Кршко" затражило је од словеначке владе дозволу за продужење рада тог постројења за још 20 година.

Извршни директор "Кршког" Стане Рожман изјавио је да технолошка модернизација у протеклих пет година, као и планирана улагања од 100 милиона евра у наредне три године, омогућавају продужење радног века нуклеарке, пренела је агенција СТА.

Влада у Љубљани планира да изгради други реактор електране "Кршко". Тај пројекат је део националног енергетског плана, који би требало да буде усвојен у парламенту следеће године.

Словеначки министар привреде Матеј Лаховник је навео да би други реактор могао да буде довршен између 2020. и 2025. године, као и да ће изградња коштати 3,5 до пет милијарди евра, а његов радни век ће износити 60 година, уз могућност продужења за још 20 година.

Разлог за даљу модернизацију НЕК-а су ниски трошкови производње струје, наводе у Управи, која је објавила и податке о пословању нуклеарке у овој години, у којој је произведено 5.487 гигавата струје,  1,3 одсто више од планираног.

Иначе, ове године је произведено 30 кубних метара слабо и средње радиоактивног материјала, а могућности његовог складиштења су готово исцрпљене. Због тога ће морати да буду осмишљена нова решења за тај проблем, јер планирано складиште за нуклеарни отпад неће бити изграђено 2013. године, наводи се у саопштењу НЕК-а.

Редован годишњи ремонт нуклеарке заказан је за октобар наредне године.

Осим словеначке стране, власник нуклеарке у "Кршком" је и Хрватска  електропривреда, која се за сада није огласила да ли ће учествовати у најављеној модернизацији.

НЕК, која је са радом почела за време заједничке државе Југославије 1983. године, изграђена је у сарадњи са "Westinghouse Electric Corporation" и 2023. године планирано је њено затварање.

Борци за заштиту природе из Словеније и суседне Аустрије инсистирали су на ранијем затварању НЕК-а, која је смештена 70 км од  аустријске границе.

У јуну 2008. електрана "Кршко" је шест дана била искључена због цурења воде. Квар није утицао на животну околину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи