Муж нећакиње Кактусове маћехе

Одлазећи хрватски председник Стјепан Месић нашао се на мукама после оптужби бившег премијера Ива Санадера.

Настављајући истраживање позадине сукоба између бившег хрватског премијера Ива Санадера и председника Стјепана Месића, Хрватска-радио телевизија је овог викенда подсетила на тему и генезу неспоразума и размене тешких речи некада водећих личности хрватске политике.

Бивши премијер Санадер недавно је изјавио да би УСКОК, специјализовано одељење хрватске полиције за борбу против организованог криминала, могао да посети и Стјепана Месића, кога ће ускоро заменити један од 12 кандидата који су у финишу кампање за новог хрватског председника.

"Мислим да му је добро да не призива често УСКОК, јер би тај УСКОК могао ускочити код њега и његових", упозорио је Санадер.

ХРТ подсећа да се у афери "Подравка", када је ухапшено више руководилаца те компаније, спомињала Месићева блискост с бившим директором управе Дарком Маринцем, али и директором компаније СМС Срђаном Младинићем.

Месић је, међутим, изјавио је да се "неће руменити након поступка у Подравци" и поновио да није имао механизме да на било кога утиче да фирми СМС одобри спорни кредит.

У афери "Подравка" ухапшено је шест особа, међу којима бивши и садашњи председник Управе "Подравке" Дарко Маринац и Здравко Шестак, а сумња се да су ухапшени умешани у малверзације са акцијама, чиме су оштетили ту компанију за око 35 милиона евра.

Водећи људи компаније из Копривнице сумњиче се да су финансијским трансакцијама средстава компаније, преко "Фима групе" и СМС-а од 2006. године, хтели да стекну власништво над акцијама "Подравке".

Месић је бившег министра привреде Дамира Поланчеца означио као једину особу која је сплитској компанији СМС помогла у добијању кредита од "Подравке".

Међутим, Поланчец је изјавио да би председника требало питати о његовој улози у случају одмаралишта "Пировац", које је град Копривница продао његовом рођаку Жарку Павлини.

"Он је муж нећакиње моје маћехе која је давно умрла. Не знам која је то родбинска веза, а у послу никад нисмо били", одговорио је Месић на те оптужбе.

Поланчец је затим изнео сумње о Месићевом послу с "Баделом" и да је тој компанији помогао у деблокади рачуна. Месић је и те оптужбе оповргнуо.

Улога Хрвоја Петрача

Једна од могућих афера о којој су писали хрватски медији јесте информација да је наводно контроверзни хрватски бизнисмен Хрвоје Петрач финансирао Месићеву председничку кампању.
Месић је то демантовао, рекавши да је Петрача видео два пута у животу.

ХРТ наводи да јавност у Хрватској можда никада неће сазнати истину о томе, али подсећа да се Месић, под шифром "Кактус", нашао у Петрачевим писмима убијеном власнику недељника "Национал" Иву Пуканићу.

"Било би фер да када сам отворио Загија (Владимира Загорца), да се помогне сада мени. То је политички плус многима по питању ратног профитерства, мислим на Кактуса (Стјепана Месића)", писало је у писмима које је Петрач слао Пуканићу, преноси ХРТ.

Писма сугеришу да је Петрач, преко Пуканића као посредника, с неким из државног врха договорио да својим сведочењем покрене прогон против Загорца, у замену за блажу казну и бољи правни положај, пренео је својевремено "Јутарњи лист".

Хрвоје Петрач се у писму Пуканићу жали да је он одрадио све како треба, а да су њих двојицу изиграли компањони у државној власти, писао је хрватски лист.

Иначе, Хрвоје Петрач је од 2005. у затвору, где служи шестогодишњу казну због учествовања у отмици сина хрватског генерала Владимира Загорца, и казну од годину и осам месеци због изнуде.

Петрач је предао молбу за помиловање о којој одлучује председник државе, а у медијима је објављено да се министар правосуђа Иван Шимоновић томе строго противи.

Молбу би ускоро требало да разматра Комисија за помиловања, која ће председнику Месићу предложити или помиловање или одбијање молбе.

Комисија, како је јавио ХРТ, није склона помиловању, али њена одлука није обавезујућа, јер коначну реч има председник Месић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи