Отворен Музеј савремене уметности у Загребу

На 18.000 квадртаних метара изложено је 12.000 уметничких дела у новом Музеју савремене уметности у Загребу. Пројекат, грађење и одабир сталне поставке у музеју који је свечано отворен, коштао је 55 милиона евра и трајао пуну деценију.

У Загребу је свечано отворен Музеј савремене уметности, а његовом отварању су присуствовали највиши државни представници, неколико министара културе из земаља региона, дипломате, културне и јавне личности.

Музеј су отворили хрватска премијерка Јадранка Косор, градоначелник и кандидат за председника Хрватске Милан Бандић и министар културе Божо Бишкупић, који су нагласили важност отварања капиталног објекта који се градио десет година и у који је уложено 400 милиона куна (око 55 милиона евра).

Они су истакли заслуге министарства културе и градских власти од 1999. наовамо, наводећи да је музеј остварење снова генерација загребачких уметника и љубитеља музеја.

Готово половина дела аутора из Словеније и Србије 

Свечаност отварања покварило је то што је највећи број људи с позивницама, међу њима и уметници чија су дела изложена у музеју, стајао напољу на лошем времену јер су у објект пуштени само ВИП гости.

Због тога је већи део њих отишао пре краја свечаности, односно пре него што је почело пуштање у зграду и за остале позване.

Директорка Сњежана Пинтарић изразила је на свечаности отварања очекивање да ће и наредних дана људи обилазити музеј.

Музеј, грађен по решењу Игора Франића, простире на 18.000 квадрата затвореног и отвореног простора у Новом Загребу, у поседу има 12.000 уметничких дела од којих је део уврштен у прву сталну поставку назване "Збирке у покрету", док збирка "Аквизиције 2004 - 2009" обухвата сва дела која је Музеј купио у том периоду.

По речима коауторке сталне поставке Нада Берош, у поставци је отприлике 53 одсто дела хрватских, а 47 одсто дела страних аутора, од којих опет највећи део отпада на дела аутора с подручја бивше Југославије, пре свега словеначких и српских.

Тихомир Миловац оценио је да би уз кратко разгледање сваког изложеног дела обилазак музеја трајао најмање четири сата.

Експонати су груписани у више целина које нису одвојене, а посетиоци ће се моћи кретати по музеју без одређеног правца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи