Косор: Поштоваћемо одлуку Хашког суда

Премијерка Јадранка Косор рекла да ће Хрватска поштовати налог суда у Хагу и престати да истражује документа заплењена у акцији потраге за "топничким дневицима".

Хрватска ће поштовати одлуку Судског већа Хашког трибунала о привременој забрани  xрватским властима да располажу документима и компјутерима одузетим у недавној полицијској акцији против чланова одбране Анте Готовине, рекла је премијерка Јадранка Косор.

Косорова је новинарима рекла да се Хрватска "понекад налази у необичноj ситуацији да се с једне стране од ње тражи да пронађе одређена документа, а с друге стране постаје упитан начин на који се они траже".

"Мислим да ћемо убрзо доћи до тачке када ћемо моћи да кажемо да смо учинили апсолутно све шта смо могли и пронашли шта смо могли и сасвим сигурно објаснити ток докумената", изјавила је хрватска премијерка.

Судско веће Хашког трибунала прихватило је јуче захтев одбране генерала Анте Готовине и издало налог Хрватској да прекине претраживање докумената који су пронађени у полицијској акцији потраге за артиљеријским дневницима 9. децембра, до даље одлуке суда.

Објашњено је да се документи морају запечатити, односно да их не смеју користити неовлашћена лица. 

Јадранка Косор је рекла да се ради о акцији која је уследила на основу административне истраге коју је одредила радна група и одлучила да треба не само разговарати с неколико људи, него и претражити њихове станове.

Међу откривеним документима нема топничких дневника

Премијерка је подсетила да је пронађено више од 10.000 различитих докумената, од којих неки носе ознаке државне и војне тајне. 

Косор је истакла да је реч о документима који нису могли бити на неком другом месту осим у државним архивима, додавши да је акција изведена у складу са хрватским законима.

Хрватски медији преносе да међу заплењеним материјалом нема артиљеријских дневника из акције "Олуја" 1995. године, које Хашки суд већ две године тражи од Хрватске.

Они су кључни у судском поступку који се у Хагу води против генерала Готовине, Младена Маркача и Ивана Чермака. 

Судско веће Хашког суда јуче није донело одлуку о захтеву Готовинине одбране да на судском рочишту 16. децембра буду главни хашки тужилац Серж Брамерц и главни државни тужилац Хрватске Младен Бајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи