Хаг дао налог Хрватској да замрзне документа

Судско веће Хашког трибунала, у процесу против тројице оптужених за ратне злочине у "Олуји", прихватило захтев одбране генерала Анте Готовине и издало налог Хрватској да прекине претраживање докумената и рачунара, одузетих у недавној полицијској акцији.

Захтев одбране генерала Анте Готовине прихватило је Судско веће Хашког трибунала и издало налог Хрваткој да прекине претраживање докумената и рачунара одузетих у полицијској акцији, 9. децембра. Полицијска акција усмерена је против десетак бивших војних лица, међу којима су били и неки чланови генераловог адвокатског тима.

Председавајући судског већа Алфонс Ори изјавио је да суд издаје обавезујући налог хрватској држави да замрзне истраживање одузетих материјала и рачунара до даље одлуке суда.

Документи и рачунари, одузети у полицијској акцији 9. децембра, морају се запечатити, што значи да их не смеју користити неовлашћена лица.

Хрватски медији објавили су да међу заплењеним материјалом нема оних докумената које тражи Хашко тужилаштво у вези са делом оптужнице који говори о прекомерном гађању Книна и других градова Крајине.

Поред 10.000 страница докумената означених као војна или државна тајна, полиција је нашла и 200 грама експлозива, ручне бомбе и неколико стотина комада муниције.

За ратне злочине у Олуји и након ње, по командној одговорности суди се генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку.

Хаг од 2007. године без успеха тражи од Хрватске артиљеријску документацију о Олуји, везану за суђење тројици хрватских генерала.

Због несарадње с Хагом, Хрватска не добија похвале у извештајима тужиоца Сержа Брамерца, а поједине земље ЕУ јој блокирају отварање преговарачког поглавља о судству и основним правима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи