Месић: Тадићеве изјаве нису на месту

Србију нико не притиска да призна Косово, чија је самосталност за Хрватску нова реалност, изјавио хрватски председник Стјепан Месић, реагујући на критике председника Србије Бориса Тадића поводом наступа заступника Хрватске у расправи пред МСП. Загреб враћа дуг САД, пише "Јутарњи лист".

Хрватски председник Стјепан Месић изјавио је да Србију нико не притиска да призна Косово, чија је самосталност за Хрватску нова реалност коју признаје.

Месић је, реагујући на критике председника Србије Бориса Тадића поводом наступа заступника Хрватске у расправи о легалности сецесије Косова пред Међунардним судом правде у Хагу, рекао да Србија није имала капацитета да успоставити власт на Косову, али ни за даље преговоре о томе, и да Тадићеве изјаве нису на месту, пренела је Хрватска телевизија.

Хрватски медији пренели су Тадићеву изјаву да изношење неистинитих тврдњи хрватских представника у Међународном суду правде представља мешање у унутрашње ствари Србије и да наступи хрватских политичара кваре односе два суседа.

Пренета је Тадићева критика намере одлазећег шефа хрватске државе да на српски Божић посети Призрен, чиме би пружио подршку привременим властима у Приштини и указивање да су неутемељене оцене да Србија води неискрену политику према БиХ јер би на тај начин Србија угрозила сопствени територијални интегритет и нарушила свој кредибилитет у поступку пред судом правде у Хагу.

"Очекујем да хрватски званичници дефинишу своју позицију и надам се да то није намера да се наши односи спусте на нижи ниво", закључио је Тадић.

Враћење дуга

"Јутарњи лист" је објавио текст у коме се истиче да је Хрватска пред Међународним судом у Хагу, заступајући право Косова на независност, између осталог, "враћала дуг" САД које су решиле проблем словеначке блокаде хрватских приступних преговора с ЕУ.

Позивајући се на неименоване изворе из хрватског државног врха, лист је навео да су Вашингтон и Брисел помогли у деблокади хрватских приступних преговора, што јој омогућава скоро сигуран улазак у ЕУ 2012. године.

САД нису критикивале Хрватску после недавног неповољног извештаја Сержа Брамерца у УН о сарадњи с Хашким судом, већ су похваљени хрватски напори пред окончање преговора с ЕУ.

САД су инсистирале да у процесу у Хагу учествује и једна земља бивше Југославије, а Хрватска је била најподобнија за то, цитирао је лист неименованог званичника, додајући да је одлука о хрватском учешћу усаглашена на највишем државном нивоу, између председника Месића и премијерке Јадранке Косор.

Учешће Хрватске на расправи неће побољшати, али ни драматично погоршати односе са Србијом, али ће јој помоћи у многим важним земљама, поготово у завршници преговора о ЕУ, пише лист и подсећа да су и према Србији учињени позитивни кораци - укинуте су визе за земље Шенгена и додатно подстакнуто њено приближавање ЕУ.

"Војводина с овим случајем нема ништа, нити Хрватска на било који начин заговара нешто у вези с Војводином, што би узнемирило или дестабилисало Србију", пише лист, поводом изјава појединих политичари у Србији да у тој аргументацији Загреба око Косова виде и позиве за отцепљење Војводине.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи