За душевни бол 15.000 евра

Црна Гора ће платити 15.000 евра за душевни бол Хаџији Ахметију из Пећи. Подгорички суд пресудио да је Ахмети жртва ратног злочина извршеног у априлу 1999. године код Рожаја, када је Војска Југославије пуцала на колону избеглица са Косова.

Основни суд у Подгорици донео је пресуду на основу које ће Црна Гора платити 15.000 евра Ахметију Хаџији због доживљеног душевног бола током напада Војске Југославије код Рожаја на колону избеглица са Косова 1999. године кад је погинула 21 особа.

Дневни лист "Вијести" пише да правни заступник Ахметија из Новог Села код Пећи Велија Мурић није у потпуности задовољан пресудом јер је тужбом тражено 45.000 евра на име претрпљеног страха, физичких и душевних болова због умањене физичке активности.

Мурић је подсетио да је априла 1999. године избегличка колона, мештана Новог Села код Пећи, која се кретала из правца Косова кроз црногорско село Калуђерски Лаз према Рожајама нападнута.

"На незаштићену колону, у моменту када су изнемогли цивили, међу којима је било деце и жена, застали да се одморе, без стварног повода и оправданог разлога, отворили су пушчану ватру тадашњи припадници Војске Југославије", рекао је Мурић.

Како преносе "Вијести" у пресуди се наводи да су тешке телесне повреде које је задобио Ахмети биле опасне по живот, да су их нанели припадници тадашње ВЈ у својој зони одговорности.

"За насталу последицу објективно је одговорна држава Црна Гора, односно њени органи, Војска Црне Горе, Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова, јер су они били дужни да, у датим околностима, штите животе грађана који су долазили у Црну Гору ради животног спаса", пренео је делове пресуде адвокат Мурић.

Пред Основним судом у Подгорици води се још неколико сличних судских поступака, а правни заступник Ахметија нада се истим пресудама, које су по његовом мишђљењу задовољење правде.

Мурић је најавио жалбу на пресуду, јер је, како је рекао, новчани износ од 15 хиљада евра "далеко од правичног, који би макар и приближно био правична сатисфакција прописана законом за овај вид штете и вансеријски случај националистичког насиља над небрањеним човеком".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи