Ферхаген "кочи" преговоре Хрватске и ЕУ

Шеф холандске дипломатије Максим Ферхаген "не види могућност скорог наставка преговора" за приступ Хрватске Европској унији. Упркос противљењу, Загреб добио потврду за улазак у завршницу преговора о чланству.

Холандски министар спољних послова Максим Ферхаген изјавио је да не види могућност деблокаде преговора о поглављу "Правосуђе и темељна права", док Хрватска не одговори на захтев главног тужиоца Хашког суда Сержа Брамерца да достави документацију која му је неопходна.

"У садашњим околностима не видим могућност скорог наставка преговора о поглављу 23, али се надам да ће одговор хрватских власти на захтев тужиоца Брамерца да му се достави неопходна документација омогућити да се блокада превазиђе", рекао је Ферхаген у Бриселу, на састанку министара спољњих послова Европске уније.

Ферхаген је рекао да је Брамерц успоставио стални контакт са хрватским властима и да ће, ако дође до напретка по питању тражених документа, одмах обавестити ЕУ која је спремна да поново размотри то питање, пренела агенција Хина.

Након што им је главни хашки тужилац Серж Брамерц поновио своју прошлонедељну оцену дату пред Саветом безбедности, министри су похвалили последње потезе хрватских власти у потрази за артиљеријским дневницима везаним за суђење хрватским генералима за ратне злочине у "Олуји", али су изразили жаљење што још нема конкретних и задовољавајућих резултата.

Белгија, Финска и Велика Британија, такође, се противе отварању кључног поглавља преговора о судству и основним правима.

Завршница преговора

Хрватски медији јуче су пренели да је, упркос противљењу шефова дипломатија појединих држава, на састанку у Бриселу, Загреб ипак добио потврду за улазак у завршницу преговора о чланству.

Медији преносе да ће Брисел до краја децембра почети да пише уговор о приступању Хрватске ЕУ, а одобрен је и финансијски план за прве две године чланства. Према досадашњој пракси, уговор о приступању нове чланице и рачуницу колико ће она коштати ЕУ у Бриселу се почињу припремати пола године пре могућег завршетка преговора.

Европска комисија рачуна да би 2012. година могла да буде прва година пуноправног чланства Хрватске, па би те и наредне године, на основу одобрених пројеката, Загреб из фондова ЕУ могао повући укупно нешто више од две милијарде евра. С друге стране, њена годишња чланарина износила би 600 милиона евра.

Министри спољних послова ЕУ су набројали шта још очекују од хрватских власти - пре свега реформу судства, борбу против корупције и пуно испуњавање захтева Хашког суда, преносе медији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи