ЕУ подељена о преговорима са Македонијом

Шефови дипломатија Европске уније подељени по питању почетка преговора о пријему Македоније. Грчка захтева да преговори са Македонијом почну пошто спор о имену буде решен. Шведско председништво предлаже њихово одлагање за март 2010. године.

Европска унија је подељена по питању покретања преговора о пријему Македоније, због њеног спора са Грчком о имену државе, изјавио је француски државни секретар за европска питања Пјер Лелуш.

Шефови дипломатија Европске уније су на састанку у Бриселу разматрали нацрт текста у којем се предлаже поновни састанак "у марту 2010. године, с циљем да се одреди датум за почетак преговора о пријему".

Земље чланице ЕУ су подељене по том питању, "јер Грчка не жели да буде везана за било који датум", рекао је Лелуш после састанка у Бриселу.

Разлог због кога је данас било немогуће усагласити ставове је захтев Грчке да преговори ЕУ са Македонијом почну так пошто спор о имену буде решен, док је Шведско председништво предвидело њихово одлагање за март 2010. године.

"Две тезе се сукобљавају. Једна говори да су преговори са Македонијом у интересу ЕУ, јер је то важно за процес стабилизације Балкана, али се противи другом принципу, а то је солидарност са Грчком", рекао је Лелуш.

Расправа ће бити настављена сутра, када је предвиђено дирктно обраћање македонског премијера Николе Груевског министрима земаља чланица.

Македонија је кандидат за ЕУ од децембра 2005. године и жели да почне преговоре о пријему пре краја године. Почетак преговора је добио зелено светло Европске комисије у октобру, али није још ЕУ.

Грчка је у априлу 2008. године блокирала процес пријема Македоније у НАТО и запретила да ће исто учинити и за ЕУ.

Грчка од 1991. године не признаје Македонију као државу под тим именом, јер сматра да она тиме изражава претензије према њеној истоименој северној области.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи