Лов на НДХ нацисту

У току потрага за нацистом из доба НДХ, који живи у Хрватској, рекао Ефраим Зуроф. Авети прошлости неће мировати док год се манипулише бројем жртава у Јасеновцу.

Директор центра "Симон Визентал" у Јерусалиму Ефраим Зуроф изјавио је да је у току истрага против бивших нациста који на слободи живе на Балкану и да се трага за једним нацистом из доба НДХ који живи у Хрватској.

"У току је истрага против једног нацисте средњег ранга, припадника НДХ који живи у Хрватској. Због природе посла не могу ништа више од тога да вам кажем", истакао је Зуроф у интервјуу данашњој "Политици".

"Сада проверавамо да ли је та личност из Хрватске у време Тита била осуђивана за своја недела почињена у НДХ. Уколико јесте, онда неће бити могуће изводити је поново на суд. Уколико није, тражићемо од Загреба да подигне оптужницу. То није особа која је живела у Латинској Америци, а не могу вам чак рећи ни да ли је мушког или женског пола", навео је Зуроф.

Зуроф сматра да расправа о броју жртава у Јасеновцу мора да се оконча и предлаже да се оформи стручна међународна комисија којој би се на увид пружили сви архивски документи и историјска грађа.

Манипулација бројем жртава буди авете пошлости

"Уз помоћ форензичара дошло би се до процене о стварним размерама ликвидације у логору Јасеновац. Ако желимо да утврдимо историјску истину о злочинима у Другом светском рату, онда, заиста, не може да се толерише нагађање о жртвама, разлика између 50.000 и 700.000 толико је невероватна да не може да се уврсти ни у једну озбиљну историјску чињеницу", сматра он.

Зуроф је рекао да авети прошлости неће мировати док год се манипулише бројем жртава.

"Како време пролази, све теже је постићи закључак о нечем тако језивом као што је био највећи концентрациони логор на Балкану. Политика се и овде уплиће у правду, па и у историју. Закључак би морале да признају обе стране - и хрватска и српска. Тек тада почиње неопходан процес лечења", сматра Зуроф.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи