Новац за кампању од СМС порука

Хрватски кандидати за председника новац за финансирање кампање прикупљају и путем СМС порука и телефонских линија. Стручњаци упозоравају да је анонимно финансирање противзаконито.

Неколико кандидата за председника Хрватске прикупља донације за изборну кампању путем говорних аутомата и СМС порука, што је, како упозоравају из Транспаренси интернешенела Хрватске, незаконито и доводи у питање легитимитет кандидата.

Државна изборна комисија требало би ускоро да одлучује о томе да ли је коришћење говорних аутомата у кампањи законито или није, али, како преноси Хрватска радиотелевизија (ХРТ) Изборна комисија може само да упозори да је до кршења дошло.

Независни кандидат Милан Бандић за прикупљање донација отворио је посебну телефонску линију, где грађани позивом донирају одређени износ за његову кампању. Из Бандићевог изборног штаба кажу да ће новац с неименованих телефонских бројева бити враћен у државни буџет, наводи ХРТ.

Такве донације прикупља и независни кандидат Борис Микшић, док слањем смс поруке садржаја ВЕСНА на одређени број, кампањи кандидаткиње Хрватске народне странке (ХНС) Весни Пусић грађани донирају десет куна.

Све донације, односно све СМС поруке, где се не види и не може идентификовати пошиљалац, аутоматски се бришу, рекао је за ХРТ Борис Блажековић, директор њене кампање.

Донација и на рате

Уплате путем опште уплатнице, на којој је наведено име и презиме донатора, на својим су страницама понудили већина кандидата, а независни кандидат Мирослав Туђман донације прима и у доларима и нуди чак и могућност отплате на рате.

Закон о финансирању изборне кампање председника Хрватске није дефинисао јесу ли забрањене анонимне донације.

Прописано је да кандидат средства може прикупити из донација домаћих правних и физичких особа или дати свој новац.

Зорислав Антун Петровић из Транспаренси интернешенела Хрватске упозорава да се може догодити да се телефонира и са телефона у државним институцијама и јавним предузећима, а противзаконито је користити средства тих институција у изборној кампањи.

Подсетио је и да сав новац који је прикупљен анонимно према Закону о финансирању политичких странака, независних листа и кандидата иде у државни буџет.

Закон прописује и да донатори морају бити хрватски држављани, а остаје потпуно нејасно ко ће и како проверавати држављанство анонимних донатора на телефонским говорним аутоматима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи