Протест миграната у Љубљани

Тридесетак миграната започело је јутрос протест у љубљанском дому за азиланте због спорости у решавању њихових захтева за азил и међународну заштиту и, како тврде, неће одустати све док их не прими министарка унутрашњих послова.

"Неки од нас чекају на добијање статуса већ годину дана", рекао је за СТА један од демонстраната пореклом из Сирије.

Указали су да ни 10 одсто оних који су аплицирали за азил није добило одговор о свом будућем статусу, а с њима нико не контактира нити покушава да их интегрише у вођење течајева, па се већином осећају "као у затвору" иако имају слободан излаз из дома за азиланте ако то пријаве управи.

"Овде сам већ више од месец дана, али нисам видео никога од надлежних и није решен ниједан случај избеглица који су са мном у дому", рекао је оменути Сиријац.

Демонстранти су на дому за азиланте истакли транспарент на енглеском језику с поруком "И ми смо људи", којим упозоравају на "неиздрживе услове" у којима живе и чињеницу да је међу њима много младих породица са децом.

Према званичним подацима полиције, кроз Словенију је од почетка мигрантске кризе па до затварања "балканске руте" прошло пола милона миграната, највише из Сирије, Ирака и Авганистана, а међу њима 52 одсто жена и деце. За статус који им гарантује међународну заштиту молбе је у том раздобљу дало 952 миграната, од чега 267 Авганистанаца и 225 Сиријаца.

У Словенији се тренутно налази 297 оних који су затражили азил, позитивно или негативно решено је 614 молби.

Статус избеглице до сада је добило 27 миграната и избеглица.

Према званичним подацима владе, Словенија је због избегличке кризе у годину дана имала трошак од 46 милиона евра, а из европских фондова је за ту намену добила до сада 9,4 милиона евра, пренела је Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару