Бањалука не одустаје од референдума

Из Републике Српске дан након одлуке Уставног суда БиХ стижу једногласна реаговања да 9. јануар остаје Дан Републике и да одлуке Уставног суда БиХ неће одгодити референдум који ће бити одржан 25. септембра. Истовремено, високи представник Валентин Инцко и америчка амбасада позивају власти Републике Српске да се уздрже од спровођења референдума. Саопштавају да више није реч о празницима Републике Српске, већ о директном оспоравању државног правосуђа.

У заједничкој изјави високе представнице ЕУ Федерике Могерини и комесара за проширење ЕУ Јоханеса Хана наводи се да питање о Дану Републике Српске не би требало и не сме скренути пажњу БиХ са европског пута.

Дан након одлуке Уставног суда БиХ у Бањалуци уобичајен недељни дан. Ипак они који су изашли у шетњу коментаришу одлуку о забрани референдума. Кажу да их много не брине шта каже Сарајево јер 25. септембра одлучују о својој судбини.

Председник Републике Српске Милорад Додик понавља да референдум није ни против кога, да ово није референдум о сецесији, већ о Дану Републике Српске. Ту хистерију су, каже, сами наметнули. Тврди да је Уставни суд БиХ политички мотивисан, да је под политичким притиском појединих бошњачких политичара, амбасада и Канцеларије високог представника.

"Тај реферндум је само у функцији осликавања мишљења народа за важна питања и да то нико не може да игнорише па ни Уставни суд а поготово стране амбасаде па таман она била и америчка. У сваком случају ми ћемо наставити са имплементацијом одлука Уставног суда након референдума. Појавићемо се у парламенту и у њему одлучити на који начин ће се адаптирати, односно прилагодити онако како они траже Закон о празницима. У том погледу реферндум треба посматрати као чин провођења те одлуке а не супротстављања било коме", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Додиков СНСД данас је потпуно обуставио медијску кампању за локалне изборе који се одржавају само седам дана након референдума. Сав свој закупљени медијски простор уступили су Комисији за провођење референдума да би што боље информисали грађане. Исто предлажу и другим странкама.

Да ће институције Републике Српске морати да заузму став о одлуци Уставног суда БиХ, сматра Младен Иванић српски члан Председништва. Поштоваће одлуку републичког Парламента и ако остане овако како јесте, каже иде на референдум.

"И ко год мисли да је тиме нешто добио, ту пре свега мислим на колегу Изетбеговића који ништа није добио. Напротив, насилним терањем БиХ она се све више руши. Ко год мисли да ће на силу терати српски народ да одустане од датума и догађаја који су њему битни страшно греши", каже српски члан Председништва БиХ Младен Иванић.

Да ће Милорад Додик одустати од референдума нада се Бакир Изетбеговић. Поручује му да након одлуке Уставног суда БиХ о увођењеу привремене мере наставак активности на организовању референдума представља кршење Дејтонског споразума и кривично дело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару