Додик: Сви у Српској јединствени - референдум 25. септембра

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су сви у Српској веома одлучни да референдум о Дану Републике буде одржан 25. септембра, јер је то кључно и законско право РС. Додик је у синоћном интервјуу за Хрватску радио телевизију навео да референдумом о 9. јануару као Дану републике у РС никога не вређа нити изазива.

 

Додик је у Требињу рекао да је свима јасно да је Уставни суд БиХ политички мотивисан и да је под политичким притиском појединих бошњачких политичара, као и појединих амбасада и Канцеларије високог представника, "који покушавају у БиХ да тренирају одређене политике".

Председник Републике Српске је подсетио да више од 80 одсто одлука Уставног суда БиХ није спроведено, што говори о његовом бесмислу.

"Ми нисмо рекли да не спроводимо одлуку Уставног суда, ми је спроводимо, нама није речено како да је проводимо. Одлучили смо да је спроведемо путем референдума. Што је неко хистеричан, нервозан, таман он долазио и из Амбасаде САД, то је њихов проблем. На нама се неће вежбати ни Американци, нити било ко други", поручио је Додик.

На питање новинара да ли су могуће санкције због одржавања референдума, Председник Републике Српске је рекао да је немогуће да се уведу санкције за другачију политику и да је то време давно прошло, али и ако буде таквих покушаја да ће то бити учнити неколико појединаца.

"Видеће се да ће референдум 25. септембра бити масовно подржан у Републици Српској и уверен сам у то", истакао је Додик, пренео је РТРС.

Председник Републике Српске је навео да ће Српска, након референдума, у сваком случају наставити са имплементацијом одлуке Уставног суда БиХ и у парламенту Српске ће бити одлучено на који начин ће се прилагодити Закон о празницима.

Додик је нагласио да ће Српска увек користити референдум као облик одлучивања када треба да заштити своје националне и републичке интересе и свој народ.

"Од тога нећемо одустати никада и радује ме што сам видео и да је огромна већина из опозиције рекла - настављамо даље", истакао је Председник Републике Српске .

"Никога не вређамо нити изазивамо референдумом"

Милорад Додик оценио је синоћ у интервјуу за Хрватску радио телевизију да сматра да референдумом о 9. јануару као Дану републике у РС никога не вређа нити изазива.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ који је одбио захтев Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке овог суда којом је Дан Српске проглашен неуставим, Додик је рекао да "у одлуци суда пише да о Дану републике нисмо никога питали кад смо уводили 9. јануар па ево прилике да их питамо. Бошњаци могу да не изађу на референдум, или да изађу и гласају против и то је став".

Додик је потврдио да је влада РС већ усвојила први предлог измена да се обвезност обележавања тог празника не односи на оне које то вређа и који не могу с њим да се идентификују.

На питање да ли је спреман за ревизију Дејтонског споразума и да ли би око тога могао да се договори са Хрватима и Бошњацима, Додик је казао да је "Дејтонски споразум драматично промењен и остало је да се реши неколико статусних питања, због чега се Хрвати и буне".

"Од артикулације циљева Хрвата зависиће и наш однос. Нисам против да Хрвати имају своју политичко-територијалну јединицу у БИХ, али она не може да задире у територију РС. Ми нисмо за то да изађемо из БиХ уколико се она врати на Дејтонске принципе. Зависно од тога колико то буде доносило добро или лоше РС, донећемо рационалну одлуку", нагласио је Додик.

ХРТ подсећа да је Уставни суд БиХ, поред одбијања захтева Републике Српске о преиспитивању неуставности 9. јануара као Дана РС, донео и Одлуку о привременој обустави Одлуке о расписивању ентитетског референдума о Дану републике у РС који је заказан за 25. септембар.

Телевизија наводи да одлуке Уставног суда БиХ, иако коначне, често нису обавезујуће и додаје да је у последњих десет година донето 88 решења о неизвршењу одлука и затражена помоћ Тужилаштва БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару