Линта: Хрватска штити ратне злочинце и слави прогон Срба

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио да је говор хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић на обележавању 21. годишњице хрватске злочиначке акције "„Олуја"“ у Книну још један доказ да је Хрватска држава која штити ратне злочинце, понижава српске жртве и слави протеривање Срба.

Линта сматра лажном тврдњу председнице Хрватске да је "Олуја" била часна победа.

"Теза хрватске председнице да је ''Олуја" била политички оправдана, етички чиста, војнички бриљантно изведена ослободилачка и часна победа за правилан циљ је апсолутна лаж. Добро је познато да су САД учествовале у обуци хрватских војника и да су њихови авиони учествовали на почетку хрватске акције", истакао је Линта у саопштењу.

Без подршке САД, Хрватска никада не би спровела злочиначку акцију "„Олуја"“ која је представљала завршни чин етничког чишћења Срба и остварење једног дела усташког програма.

"Једна од потврда да се у Книну славило остварење дела усташког програма јесте и чиљеница да је је Хрватска радио-телевизија директно преносила концерт усташког певача Марка Перковића Томпсона познатог по усташком поздраву "За дом спремни" и песмама у којима слави клање Срба", упозорио је Линта.

Он сматра да је „"Олуја" била срамна акција јер се хрватска војска истакла пре свега у палењу и пљачкању близу 40.000 српских кућа, привредних и помоћних објеката, убијању преко 1.200 српских цивила и уништавању комуналне и привредне инфраструктуре.

"Колинда Грабар Китаровић је у свом говору, између осталог, изрекла још бесрамних лажи да је Хрватска испунила права Срба и да је свима омогућен повратак, као и да "Олуја" има велико међународно значење јер је спречила геноцид какав су у Сребреници учиниле снаге Војске Републике Српске.

Хрватска преко 20 година од завршетка рата систематски крши људска права Срба јер онемогућава повратак отетих станарских права и пољопривредног и шумског земљишта, исплату заосталих пензија и девизне штедње, накнаду штете за уништену имовину, употребу ћирилице.

Бројне чињенице јасно показују ако је нека војна акција на простору бивше Југославије по својим последицама најближа да се оквалификује геноцидном, онда је то акција "Олуја'", истакао је Линта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
31° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару