Председник ХДЗ-а осудио паљење заставе и "провокације"

Председник Хрватске демократске заједнице Андреј Пленковић осудио спаљивање заставе Републике Србије у Книну и додао да је полиција исправно реаговала.

На новинарско питање да ли ХДЗ осуђује усташке повике и песме који су се јуче чули у Книну, Пленковић је међутим одговорио да је ова странка увек осуђивала "све провокације", при чему није хтео да коментарише прекршајну пријаву коју је добио певач Марко Перковић Томпсон због певања усташког поздрава "За дом спремни".

"ХДЗ је увек осуђивао све акте који су били провокационог карактера када смо славили најважнији дан модерне историје, Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских ратних ветерана. Било какве провокације на тај дан нису усмерене нити на стабилност Хрватске нити придоносе добросуседској сарадњи", рекао је Пленковић.

Пленковић је ово изјавио на конференцији за новинаре на којој је објавио како ће саборски посланик Хрватске странке права доктор Анте Старчевић (ХСП-АС) Иван Кирин прећи у ХДЗ.

"Ми делимо исте демохришћанске ставове и начела. Овакву одлуку доносим јер је Хрватској потребан други смер", рекао је Кирин.

Његова сада већ бивша странка ХСП-АС, чланица ХДЗ-ове Домовинске коалиције, осудила је подношење прекршајне пријаве против певача Марка Перковића Томпсона, који се терети да је на синоћњем донаторском концерту у Книну "гласно певао "За дом спремни".

"Уместо похвала, Марко Перковић Томпсон након одлично организованог домољубног и хуманитарног концерта у Книну, добија прекршајну пријаву", каже ХСП-АС.

Ова неоусташка странка се пита "да ли је закон за све грађане исти" и тврди да "градоначелница Сиска која кличе "Смрт фашизму-слобода народу", величајући поклик којим су потписиване смртне пресуде такозваним "непријатељима народа" бива за то награђена кандидатуром за Хрватски сабор, док Томпсона министар унутрашњих послова Влахо Орепић "сматра прекршиоцем због изреченог поздрава који је део хрватске историје стваране давно пре Другог светског рата и која, што се тиче ХСП АС није заборављена нити ће бити икада забрањена".

"Домовинска коалиција ће у деветом сазиву Хрватског сабора свакако покренути јавну расправу и захтевати да се законски одредимо према деградацији овог поклича хрватских бранитеља који су деведесетих година с пушком у рукама бранили, стварали и очували суверену, самосталну и независну Републику Хрватску", најављују из ХСП-АС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
29° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару